Search

Tool European Tour

γράφει η Μαρία Κούβαρου


Έχει περάσει ήδη μια βδομάδα και δυσκολεύομαι να το ξεπεράσω. Μια βδομάδα και μια μέρα συγκεκριμένα. Τόσο κοντά και τόσο μακριά. Άλλωστε, ο χρόνος είναι πάντα σχετικός.


Προς τι ο συναισθηματικός μονόλογος, θα μου πείτε... και θα σας απαντήσω με τέσσερα γράμματα, που σημαίνουν πολλά για πολλούς: Τ-Ο-Ο-L!


Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την προηγούμενη τους Ευρωπαϊκή περιοδεία, το εικονικό prog-alt-metalσυγκρότημα κίνησε ξανά προς την ήπειρό μας θέτοντας πολυάριθμους θαυμαστές τους σε κίνηση και... αναβρασμό.

Τα εισιτήρια των εμφανίσεών τους έφευγαν δικαίως ανά λεπτό από την απαρχή της πωλήσεως και κάθε ένας από εμάς που δεν ήμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να τους έχουμε στη χώρα μας (λες και υπήρχε περίπτωση να ερχόντουσαν ποτέ στην Κύπρο), έπρεπε να αποφασίσουμε πού θα τους δούμε, να κλείσουμε αεροπορικά, ξενοδοχεία και να ξεκινήσουμε προγραμματισμό.


Μικρή θυσία για αυτό που θα επακολουθούσε.


Εμείς βρεθήκαμε στη Λισαβόνα, στις 2 Ιουλίου, μια μαγευτική βραδιά η οποία θα έριχνε και την αυλαία στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία.


Μπήκαμε με χτυποκάρδι, βρίσκοντας καθόλου ουρές και έχοντας μηδαμινή καθυστέρηση, σε ένα υπέροχο και άρτια οργανωμένοvenue, το Altice Arena. Με το ίδιο χτυποκάρδι παραμείναμε όσο τους περιμέναμε να εμφανιστούν.


Στις 8 ακριβώς ανέβηκε στη σκηνή το opening band, οι εκ Παρισίων ορμώμενοι Fiend, οι οποίοι, αν και με αξιοσημείωτες μουσικές ικανότητες, δεν κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον μας και να μετριάσουν την αίσθηση της προσμονής. Έκαναν μια σαφέστατα εκτιμητέα εμφάνιση, και ίσως σε άλλη στιγμή να έγραφα ενθουσιώδη σχόλια για αυτούς, όμως είναι δεδομένες φάσεις στις οποίες δεν μπορείς να είσαι απόλυτα αντικειμενικός. Το να περιμένεις να δεις για πρώτη φορά ζωντανά το πλέον αγαπημένο σου συγκρότημα είναι σίγουρα μια από αυτές τις φάσεις. Πείτε με συναισθηματική. Ίσως και να είμαι. Υπερβολική, όμως, δεν είμαι.


Στις 9 ακριβώς έφτασε η πολυπόθητη στιγμή για την οποίαν προετοιμαζόμασταν εδώ και μήνες. Οι Tool εμφανίστηκαν, και μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες υπογράμμισαν εκ νέου την απολυταρχία τους σε ότι αφορά το αλάνθαστο της μουσικής, τη μελετημένη εμφάνιση, τον τέλειο συνδυασμό μεταξύ διανοητικού και εκρηκτικού και την άρτια θεματική τους την οποίαν ολοκλήρωσαν τα εντυπωσιακά γραφικά και οι καλλιτεχνικοί φωτισμοί.

Πολλά άλλα δεν μπορώ να γράψω εδώ… είναι περιττά τα λόγια πολλές φορές.


Ας μιλήσει το οπτικοακουστικό υλικό, λοιπόν.Εδώ σας παραθέτω το setlist που απολαύσαμε στη Λισαβόνα:

1. Aenema

2. The Pot

3. Parabol

4. Parabola

5. Descending

6. Schism

7. Invincible

8. Intolerance

9. Jambi

10. Forty Six & 2

11. CC Trip

12. Vicarious

13. Stinkfist


Το "Descending" και το "Invincible" ήταν τα νέα τους τραγούδια που ακούσαμε, τα οποία μας επιβεβαίωσαν ότι οι Tool δεν πρόκειται ακόμα να σπάσουν το σερί της ιδιοφυούς δημιουργίας. Εννοείται πως μετράμε αντίστροφα για την κυκλοφορία του album τους που αναμένεται στις 30 Αυγούστου 2019.

Φύγαμε από εκεί παραληρώντας, κατακλυσμένοι από το αίσθημα του πλήρους και του ανεκπλήρωτου ταυτόχρονα. Το πλήρες για αυτήν την τόσο ολοκληρωμένη εμπειρία, και το ανεκπλήρωτο γιατί η εμπειρία έπρεπε, δυστυχώς, να λάβει τέλος.


#article #music #musicmagazine #tool #toolband #europeantour #lisbon #alticearena #mariakouvarou #aegismagazine #rockandmetalmusic