Search

The Silent Heroes of Rock & Metal: Story of a Dee-Jay; DJ Diavolo Marios

Έτος 2009 και ήμουνα στην προετοιμασία για το πρώτο MetaLmorphosiS Festival. Μία κοινή φίλη μου πρότεινε ένα Λεμεσιανό για να καλύψει το live σαν dj στα ενδιάμεσα των συγκροτημάτων. Εκείνη ήταν η χρονιά που γνωριστήκαμε, δέσαμε και δημιουργήσαμε κατόπιν μαζί την Tragedy EnD Productions, απαριθμώντας μέχρι στιγμής σχεδόν 10 χρόνια φιλίας και συνεργασίας. Ένας άνθρωπος ψαγμένος αρκετά με την συγκεκριμένη μουσική, και τρομερός υποστηρικτής των εγχώριων ροκ και μέταλ συγκροτημάτων. Meet my partner in crime, Diavolo Marios.


Συνέντευξη στην Helena ‘Raven’ GeoHi Μάριε μου. Να αρχίσουμε με το πόσα χρόνια ασχολείσαι με την μέταλ μουσική, επαγγελματικά και μη;

Hi back at you. Οι πρώτες επαφές με τον σκληρό ήχο έγιναν επί εφηβείας, πριν κάτι λιγότερο από καμιά 20αριά χρόνια. που αρχίσαμε να ανταλλάζουμε κασέτες ή να «κλέβουμε» από τους μεγαλύτερους μας ώστε νιώσουμε και ‘μεις πιο μεγάλοι. Σύντομα έρωτας και έπειτα τρόπος ζωής. Επαγγελματικά, δηλαδή να δω ότι η μουσική μπορεί να πληρώσει έστω και ψίχουλα, το 2005.


Θυμάσαι το πρώτο live που πήγες;

Αν εξαιρέσουμε τα εγχώρια, που ήταν λίγα και Λεμεσό ακόμη λιγότερα, θα έλεγα το πρώτο proper gig ήταν Sepultura – Motorhead στο Birmingham Academy.


Πώς ένιωσες εκείνες τις στιγμές;

Ο λόγος που άφησα έξω τα εγχώρια είναι το αίσθημα της πρώτης φοράς. Πρώτη φορά σε τέτοιο venue, με άριστο ήχο, τέλεια διοργάνωση, κανόνες ασφαλείας, queuing, πρώτη φορά Lemmy στα 2 μέτρα μπροστά και πρώτη φορά σχεδόν ματωμένα τύμπανα. Άρα καταλαβαίνεις…


Ποιά ήτανε τα πρώτα σου ακούσματα και πως επηρέασαν την μετέπειτα εξέλιξή σου στον χώρο και στο επάγγελμα του dj;

Alice Cooper, Guns ‘n Roses, Metallica (μετά το αμαρτωλό ξεκίνημα με Bon Jovi). Επηρέασαν με τον καλύτερο τρόπο. Δηλαδή από κάπου πρέπει να αρχίζεις και να κτίζεις τόσο τη μουσική σου παιδεία όσο και τις γνώσεις. Ελληνική μουσική επίσης ακούγαμε πάρα πολύ (Σπαθιά, Τρύπες, Κρίνα) αφού ήμασταν θαμώνες του Kingston Town και ακροατές του Σώση Θεοδοσίου. Χρόνο με το χρόνο πιο σκληρά και πιο heavy, η κατάληξη είναι το metal, το πιο ολοκληρωμένο είδος μουσικής.


Το πρώτο σου dj set?

2005. Καλοκαίρι. Ψάχναμε καλοκαιρινή δουλειά με ένα φίλο και μας έδωσε κάποιος την ιδέα να λειτουργήσουμε ένα μαγαζί στο Galatex της Λεμεσού. Δεν μπορείς να το πεις ακριβώς DJ set επειδή έκανα ένα playlist στο οποίο πρόσθετα κατά τη διάρκεια της βραδιάς λόγω καθηκόντων και ως barman.


Σε ποιους χώρους έπαιξες ή και παίζεις ακόμη, και με ποιους ραδιοσταθμούς συνεργάστηκες;

Εγχώρια Crusoe’s, Tepee, Motorbar, Rolling Stone, Kingston στη Λεμεσό, Rocka Rolla και Neverland στη Λευκωσία, διάφορες συναυλίες ως guest και σε διάφορα Metal Parties. Εξωτερικό σε κάποια bars στο Leeds (μεταξύ αυτών και ένα strip bar) και στο Sabaton Cruise to 2012 στη Βαλτική. Ραδιοσταθμούς, ευκαιριακά λόγω φιλίας με τους παραγωγούς, Κανάλι 6 (Rolling Stones) και Άστρα (Άλφα στον κύκλο).


Ποια από όλες σου αυτές τις εμπειρίες έδρασε σαν καθοριστικό σημείο για σένα και πώς;

Bασικά, η πρώτη. Εκεί άρχισε η δίψα βλέποντας πως η metal κοινωνία μπορούσε να οργανωθεί και να υπάρξουν νύχτες διασκέδασης και συναυλίες. Ήταν βασικά μια συσπείρωση μετά από χρόνια στη Λεμεσό και μας επισκέπτονταν και από άλλες πόλεις.


Που σύχναζες μικρός και πως περνούσες τις ελεύθερες σου ώρες;

Μέχρι να φτάσουμε την ηλικία που επιτρεπόταν να κυκλοφορούμε στα bars (Tepee, Kingston) την βγάζαμε στο σπίτι με φίλους «λιώνοντας» CDs και κασέτες.


Τι είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό από εκείνες τις εποχές;

Ξεγνοιασιά! Το μόνο που σκεφτόσουν ήταν τι θα ακούσεις σήμερα και έκανες όνειρα πως θα ήταν αν η Κύπρος ήταν μια χώρα σαν τις υπόλοιπες της στερεάς Ευρώπης με πολλές συναυλίες να δεις.


Υπήρξε κάποιο άλμπουμ ή τραγούδι που επηρέασε την εφηβεία σου;

“…And Justice For All”. Ακόμα επιστρέφω σε εκείνες τις μέρες όποτε ακούσω κάποιο κομμάτι!


Το πρώτο σου βινύλιο;

Αccept – Restless and Wild.


Αγαπημένο άλμπουμ μέχρι σήμερα;

Top 3 χωρίς καμιά σειρά: Death – Sounds of Perseverance, Lamb of God – Ashes of the wake, Judas Priest – Angel of retribution.


Έχεις πόστερ διακοσμημένα στον ιδιωτικό σου χώρο;

Ένα υπογραμμένο από Angela Gossow (ex- Arch Enemy), Δύο που είχα «κλέψει» από χώρους συναυλίας - Νecrophagist/Misery Index/Origin/Diskreet και Benediction/Rotting Christ/Bolt Thrower, καθώς και 5 υπογραμμένα από συναυλίες που ήμουν στη διοργάνωση Sabaton/Arch Enemy/ Grim Reaper/ Rotting Christ. Επίσης δύο πίνακες με καμιά 15αριά αυτόγραφα από διάφορες μπάντες που μάζευα χρόνια στο εξωτερικό.


Ποια συγκροτήματα/καλλιτέχνες ψάχνει περισσότερο ο Κύπριος μεταλάς να ακούσει όταν είσαι στα decks;

Απ’όλα! Ο Κύπριος μεταλάς είναι πάρα πολύ ψαγμένος όσο παράξενο και να ακούγεται (βάσει του μεγέθους της κοινωνίας μας). Εξαρτάται βέβαια από το μαγαζί που φιλοξενείσαι αφού κάποιοι έχουν ως «ταβάνι» τους Metallica, Maiden, Iced Earth, άλλοι μέχρι Anaal Nathrakh, Kawir και Impaled Nazarene.


Δέχεσαι και request; :)

Είδα ένα «κολπάκι» στο εξωτερικό για να ευκολύνει τις ζωές όλων μας. Χαρτί και στυλό! Τα γράφουν και αν χωράνε στο πρόγραμμα, μπαίνουν. Δεν μπορείς όμως να δουλέψεις χωρίς requests. Για τον κόσμο παίζεις. Δεν είσαι εσύ που έκανες τη μουσική, εσύ απλά προσπαθείς να τα κολλήσεις με τον καλύτερο τρόπο ώστε να βγεί ένα τεράστιο κομμάτι 5-6 ωρών που θα προσφέρει ψυχαγωγία. Άρα, δεν λες ποτέ όχι! Εκτός αν είναι Nu-Metal. XAXA!


Ποια ήτανε η πρώτη στιγμή που ένιωσες ότι αξίζει να ασχολείται κάποιος με την μουσική αυτή;

Όταν είδα χαρά και διασκέδαση σε χώρους που έβαζα τη μουσική. Αν έπιναν, μεθούσαν, χτυπιόντουσαν, σημαίνει κάνω τη δουλειά μου σωστά και η ηθική αυτή ικανοποίηση δεν εξαγοράζεται ούτε με εκατομμύρια.


Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στην σημερινή μας μέταλ κοινωνία στο νησί;

Να συνεχίσουν να είναι απαιτητικοί όσον αφορά τις εγχώριες μπάντες έτσι ώστε να τους δίνουν κίνητρο και πείσμα να γίνονται καλύτεροι και να παράγουν την καλύτερη μουσική. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από το εξωτερικό σε αυτό τον τομέα και πρέπει οι μπάντες μας να βγουν προς τα έξω. Στήριξη σε όσους ιδρώνουν, από καλλιτέχνες ως παραγωγούς.


#metal #music #deejay #DJ #cyprus #interview #helenaravengeo