Search

The Silent Heroes of Rock & Metal: Η Ιστορία ενός Dee-Jay; DJ Nicos Metalhard

Updated: Dec 9, 2018


Ο Νίκος δεν είναι απλά ένας DJ που αφιερώθηκε στην ροκ/μέταλ μουσική, είναι ένας άνθρωπος που κουβαλάει την μουσική αυτή μαζί του όλη του τη ζωή. Γεμάτος πείρα, εμπειρίες και πάμπολλες γνωριμίες στο χώρο αυτό, καλλιέργησε την μέταλ μέσα του από τα παιδικά του ακόμη χρόνια και την έκανε τρόπο ζωής. Για το Νίκο δεν χρειάζονται πολλά intro, απλά από εμένα ένα μεγάλο respect κι ένα ευχαριστώ για όσα προσφέρει στο μουσικό αυτό genre.


Συνέντευξη στην Helena ‘Raven’ Geo


Metal Hard στο Rocka Rolla


- Καλησπέρα Νίκο, και σε ευχαριστώ για την συνέντευξή σου αυτή. Για αρχή, να σταθούμε λίγο στο παρόν. Που παίζεις αυτό τον καιρό και τι μπορεί να περιμένει ένας μεταλάς να ακoύσει στο playlist σου;

Καλησπέρα. Για κάποιο διάστημα έπαιζα στο Rocka Rolla στη Λευκωσία. Τα Σάββατα παίζω στο Route 66 στη Λεμεσό. Φυσικά ψάχνω για ευκαιρίες και ελπίζω να ανακοινώσω κάτι σύντομα.

Το playlist μου συμπεριλαμβάνει όλα τα genre του Metal. Σκοπός μου είναι να ευχαριστήσω όλους. Δεν παίζω για μένα αλλά για τον κόσμο που έρχεται να με δει.


- Θα ήθελες να σταθείς λίγο στο Rocka Rolla, το οποίο έκλεισε τις πόρτες του πριν λίγες μέρες, μετά από 3 μετεστεγάσεις και 12 χρόνια λειτουργίας;

Σχετικά με το Rocka Rolla, το κλείσιμο του ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον κόσμο της metal. Ήταν ο μόνος τόπος που υπήρχε για τους μεταλλάδες που ήταν full time metal, για όλα τα γούστα. Λυπήθηκα πολύ όταν έκλεισε και ελπίζω σύντομα να ανοίξει κάτι παρόμοιο, είτε το Rocka Rolla είτε κάποιο άλλο μαγαζί. Πεθύμησα ήδη τον Theo και τον κόσμο που σύχναζε εκεί, όλες τις αξέχαστες νύχτες που περάσαμε και τα DJ events.


- Ποια είναι τα must play bands που παίζεις συχνά; Έχεις να προτείνεις και κάποια κομμάτια στους αναγνώστες μας;

Πάντα ξεκινώ με το Hells Bells των AC/DCκαι συνεχίζω με λίγο κλασσικό και μετά το ψηλώνω. Προσπαθώ να έχω ποικιλία και να περιλαμβάνει παλιά και νέα κομμάτια. Είναι δύσκολο για μένα να προτείνω κομμάτια η συγκροτήματα που παίζω. Προσπαθώ να καταλάβω τι ακούει πάνω-κάτω ο κόσμος και το παίρνω απ’ εκεί. Κάποια συγκροτήματα που παίζω τακτικά είναι Debauchery, Exodus, Five Finger Death Punch, Gojira, Panzer, Obituary, Motorhead, Iron Maiden και πολλά αλλά. Όλα εξαρτώνται από τον κόσμο.


- Σε ποιους άλλους χώρους έπαιξες, Κύπρο και εξωτερικό και ποια από όλες σου αυτές τις εμπειρίες έδρασε σαν καθοριστικό σημείο για σένα και πώς;

Στην Κύπρο εκτός από τους δυο τόπους που ανάφερα έχω παίξει και σε κάποια live σαν guest DJ. Στο εξωτερικό έπαιξα σε διαφορά Metal Bars και Clubs καθώς και σε live events.

Παρόλο που παίζω για πολλά χρόνια, πριν ακόμα φύγω από την Κύπρο, νομίζω το πιο καθοριστικό σημείο ήταν όταν ξεκίνησα να παίζω στην Ιαπωνία.


- Πριν την επιστροφή σου στην Κύπρο ζούσες για 9 χρόνια στην Ιαπωνία και πριν αυτό για 11 χρόνια στην Αμερική. Πές μας λίγα για τον κόσμο της μέταλ εκεί και γενικά για την σχετική σκηνή που επικρατεί σε τέτοιες μεγάλες χώρες.

Στη Νέα Υόρκη, που είναι παράδεισος σε όσους αρέσουν τα live, και έχει πάρα πολλά live εκεί, δεν είχε μεγάλη σκηνή για τους μεταλάδες και DJ events. Υπήρχε μόνο ένα Metal Bar, το Duff's Brooklyn, όπου και είχα την ευχαρίστηση να γνωρίσω αρκετούς μουσικούς όπως τους Pantera, Iron Maiden, Type O Negative, Judas Priest, Slayer και άλλους που δεν μπορώ τώρα να θυμηθώ.

Επειδή ήθελα να παίξω κάπου ανακάλυψα ένα Rock Bar και συμφωνήσαμε να κάνουμε Metal night μια φορά την εβδομάδα. Ήταν μεγάλη επιτυχία και το κράτησα μέχρι που έφυγα για Tokyo τον Ιούλιο του 2006.

Στην Ιαπωνία τα πράγματα ήτανε πολύ διαφορετικά. Υπάρχει μια τεράστια Metal σκηνή εκεί με πολλές συναυλίες, πολλά Metal Bars και πολλούς μεταλάδες.

Δεν ήτανε εύκολο για μένα να ξεκινήσω, για πολλούς λόγους, αλλά ο κυριότερος ήτανε η γλώσσα. Ξεκίνησα σιγά σιγά σε μικρά μπαράκια και μετά από 2 χρόνια θεωρούμουν ένας από τους καλύτερους Metal DJs της Ιαπωνίας. Είχα regular events σε κάποια από τα πιο γνωστά Metal Bars και σε αρκετά live.Με τους Rotting Christ στην Όσακα, Ιαπωνία


- Όταν είχαμε γνωριστεί μας ανάφερες ότι οργάνωνες κι ένα μέταλ barbecue event στην Ιαπωνία. Πώς προέκυψε αυτό και πως δέχτηκαν οι Ιάπωνες τα κυπριακά εδέσματα που ψήνατε;

Ξεκίνησε σαν ένα απλό BBQ με λίγους φίλους και σε μερικά χρόνια εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο BBQparty. Εκτός από DJ μου αρέσει να μαγειρεύω και ο μόνος τρόπος να φάω Κυπριακό φαγητό εκεί έπρεπε να το κάνω εγώ. Εκτός από την σούβλα έκανα σιεφταλιά και κουπέπια. Οι Ιάπωνες τρελαθήκανε με τα σιεφταλιά και τα κουπέπια. Ακόμη και σήμερα, χρόνια από τότε που ήρθα στην Κύπρο, με ρωτάνε πότε θα επιστρέψω για να τους κάνω Cyprus BBQ.


- Ήσουνα αναμεμιγμένος σε μέταλ διοργανώσεις εκεί. Προέκυψαν και κάποιες φιλίες με συγκροτήματα, τις οποίες διατηρείς ακόμη. Θα ήθελα λίγο να μας μιλήσεις για αυτό.

Επειδή ήμουν ήδη στην Metal σκηνή, μια εταιρία παραγωγής μου ζήτησε να βοηθήσω στην διοργάνωση live με γνωστά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο και φυσικά αποδέχτηκα. Ανάλαβα τα meet and greet events και τα πριν και μετά parties. Είχα την τύχη να γνωρίσω και να φιλέψω με αρκετούς μουσικούς και με αρκετούς από αυτούς έχουμε ακόμη επικοινωνία. Η όλη εμπειρία ήταν για μένα ότι καλύτερο μπορούσα να ζήσω μέσα από την Metal μουσική, που θεωρώ μέρος της ζωής μου. Μερικές από τις καλύτερες γνωριμίες είναι οι Havok, Marduk, Rotting Christ, Septic Flesh, The Crown, Hypocrisy, Mastodon, Kataklysm, Psycroptic και πολλοί άλλοι.


- Μίλησε μας λίγο για το Metal Hard.

Το Metal Hard ξεκίνησε στην Ιαπωνία πριν περίπου 10 χρόνια. Στην Ιαπωνία είναι «κανόνας» να ονομάζονται τα DJ events για να μπορεί ο κόσμος να τα αναγνωρίζει. Υπάρχει και λίγος συναγωνισμός μεταξύ των διαφόρων group. Έτσι όταν ξεκίνησα DJ στην Ιαπωνία έπρεπε να το ονομάσω και έτσι δημιουργήθηκε το Metal Hard. Καθιερώθηκε μέσα σε δυο χρόνια και έγινε ένα από τα πιο γνωστά events στο Τόκυο. Το 2012 ξεκίνησε και το Metal Hard Radio με παρά πολλή επιτυχία. Επίσης το Metal Hard ήταν και ένας από τους βασικούς διοργανωτές και σπόνσορας για live τα τελευταία 4 χρόνια (2011-2015) στην Ιαπωνία. 


- Ποια ήτανε τα πρώτα ακούσματα, μουσικά ερεθίσματα, που σε έκαναν να δεις την μέταλ ως τρόπο ζωής;

Ήξερα από την πρώτη φορά που άκουσα Black Sabbath, AC/DC, Motorhead και αλλά συγκροτήματα από την δεκαετία του 80 ότι αυτή είναι η μουσική για μένα και έχει γίνει τρόπος ζωής από τότε.Με τον Steve Zetro Souza από Exodus

- Να κάνουμε κι ένα roll back in time, να γνωρίσουμε το Νίκο και ως έφηβο.Που σύχναζες μικρός και πως περνούσες τις ελεύθερες σου ώρες;

Δυστυχώς δεν υπήρχαν στέκια για μεταλάδες όταν ήμουνα μικρός, αλλά με κάθε ευκαιρία προσπαθούσα να πάω κάπου που έπαιζαν έστω και λίγο Hard Rock. Κατά τα άλλα άκουγα μουσική στο σπίτι. Φυσικά έβγαινα έξω τακτικά αφού πολλές φορές δούλευα τότε σε Night Clubs και Bars της Λεμεσού, αλλά δυστυχώς δεν είχε επιλογές για Metal.


- Ποιων καλλιτεχνών τα πόστερ είχες στους τοίχους του εφηβικού σου υπνοδωματίου;

Είχα πάρα πολλά πόστερ στους τοίχους. Κάποια που θυμάμαι τώρα ήταν φυσικά των AC/DC, Manowar, Accept, Metallica, Megadeth, DIO, και πολλά άλλα.


- Τι είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό από την δεκαετία του ογδόντα;

NWOBHM


- Θυμάσαι το πρώτο metal live που πήγες σαν θεατής; Πώς ένιωσες με το πέρας της βραδιάς;

Το πρώτο Metal live ήταν με τους AC/DC, Metallica, Motley Crue και Black Crowes το 1991. Ήταν η πιο αξέχαστη εμπειρία.


- Το πρώτο σου βινύλιο ή κασέτα;

TNT των AC/DC.


- Τρία αγαπημένα άλμπουμ;

Δεν μου αρέσει αυτή η ερώτηση. Δεν έχω αγαπημένα άλμπουμ. Ακούω μουσική αναλόγως του πως νιώθω την συγκεκριμένη στιγμή και πάντα είναι διαφορετικά. Σήμερα μπορεί να μου αρέσει να ακούω κάτι συνέχεια και μετά θα ακούω κάτι άλλο.


- Υπήρξε κάποιο άλμπουμ ή τραγούδι που καθόρισε την εφηβεία σου;

Το Metal σαν μουσική και τρόπος ζωής καθόρισε την εφηβεία μου, αλλά και ολόκληρη τη ζωή μου μέχρι σήμερα, και έτσι θα είναι μέχρι το τέλος.


- Το πρώτο σου dj set?

Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά ήτανε στο Underground στην Λευκωσία το 1991 όταν σύχναζα με τους νεαρούς τότε Armageddon.


- Ποια ήτανε η πρώτη στιγμή που ένιωσες περήφανος που ασχολείσαι με την μουσική αυτή;

Πάντα έτσι ένιωθα και έτσι νιώθω και δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανένα. Το ότι ασχολούμαι με αυτή την μουσική είναι αρκετό.


- Υπήρξαν ποτέ σχόλια που σε εκνεύρισαν όσον αφορά τις μουσικές σου επιλογές όταν πρωτοάρχιζες, ή ακόμη και σήμερα;

Δεν με ενδιαφέρουν και δεν με απασχολούν.Με τους Marduk

- Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στην σημερινή μας ροκ μέταλ κοινωνία στο νησί;

Από την μέχρι σήμερα εμπειρία μου στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί μεταλάδες με ευρεία γνώση στην μουσική και ακόμα καλύτερα πάρα πολύ καλά συγκροτήματα. Αλλά θέλω να τονίσω κάποια πράγματα που πρόσεξα σε κάποιες περιπτώσεις, που ευτυχώς είναι λίγες αλλά αρκετές για να τις σχολιάσω:


1. Το Metal δεν σταματάει γιατί κάτι άλλαξε στην ζωή μας (Γάμος, Οικογένεια, δουλειά, θάνατος κτλ.). Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι η Metal βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις.

2. Η δεκαετία του 80 ήταν τέλεια, αλλά δεν σταματάει εκεί. Υπάρχουνε πάρα πολλά καινούργια συγκροτήματα εξίσου καλά. Απλά πρέπει να τους δώσετε την ευκαιρία.

3. Δεχτείτε τα γούστα των άλλων μεταλάδων. Αν ένα κομμάτι δεν σας αρέσει, απλά περιμένετε, απολαύσετε το ποτό σας και σε λίγο θα είναι η σειρά σας.

4. Όποτε μπορείτε υποστηρίξτε την Metal σκήνη της Κύπρου, live shows, Metal Bars και άλλα Metal events.

5. Stay Metal!!!


www.facebook.com/metalhard.dj

www.metal-hard.rocks


#deejay #interview #metal #music #cyprus #greeklanguage #helenaravengeo

© 2018 Aegis Rock | Metal Magazine

  • White YouTube Icon