Search

Peaky Blinders Series & Soundtrack Review - Μέρος I από IV (1η Σεζόν)

Updated: Feb 2, 2019

(2013 - Ongoing)

Rating: 5/5


Από την Helena ‘Raven’ Geo


Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας σε κάποια στιγμή φαντασιωθήκαμε πως θα ήταν να ζούσαμε μία ζωή παρανομίας, ειδικά παρακολουθώντας ταινίες όπως την τριλογία Godfather ή το Goodfellas. Μετά και το πέρας της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς Sopranos, τα ηνία της πρωτιάς (με μεγάλη διαφορά) πήρε η σειρά Peaky Blinders, η οποία κυριολεκτικά καθηλώνει τον θεατή, κι εμείς παρακαλάμε να βγει επιτέλους η 5η σεζόν, για να πάρουμε την δόση μας.


Και κάπως έτσι μεταφερόμαστε στο ομιχλώδες τοπίο του Μπίρμινχαμ το 1919, μετά το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η σειρά ακολουθεί την ζωή της γκανγκστερικής οικογένειας Shelby, με αρχηγό τους το Tommy Shelby (Cillian Murphy), τα αδέρφια του Arthur (Paul Anderson), John (Joe Cole), Finn (Michael Gray) και την ‘σκληρή σαν καρφιά’ θεία τους Polly (Helen McCrory).


Δημιουργός της επιτυχημένης σειράς ο Steven Knight, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιστορία των Shelby από τους δικούς του πρόγονους, τους Sheldon, μετά από ιστορίες που μοιράστηκε μαζί του ο πατέρας του για τις τότε σχέσεις τους με τους πραγματικούς Peaky Blinders του Μπίρμινχαμ. Και έστω κι αν ο χαρακτήρας του Tommy Shelby είναι φανταστικός, οι γκανγκστερικοί χαρακτήρες των Billy Kimber και Darby Sabini ήταν πραγματικοί.


Με theme song το καταπληκτικό (outlaw sound) remastered version κομμάτι Red Right Hand από Nick Cave & The Bad Seeds, η πρώτη σεζόν διαδραματίζεται γύρω από την απαρχή της ‘αυτοκρατορίας’ των Shelby, οι οποίοι μέσω του παράνομου τζόγου και ότι άλλη παρανομία έβρισκαν στο δρόμο τους, με τις λεπίδες κρυμμένες στα επίπεδα καπέλα τους, και ένα κράμα Ιρλανδέζικου και Ρομάνι-τσιγγάνικου αίματος να ρέει στις φλέβες τους, σπέρνουν τον τρόμο στο διάβα τους.


Η πρώτη σεζόν θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους fan του Nick Cave, αλλά και των The White Stripes, αφού πολλά κομμάτια τους συνοδεύουν τους Shelby σε όλα τα επεισόδια. Από αυτά ξεχωρίζoυν από Nick Cave & The Bad Seeds (το remastered version) Brother, My Cup Is Empty, τα Abattoir Blues, God Is In The House, Bring It On, και από The White Stripes το When I Hear My Name, το blues/hard rock κομμάτι Ball And Biscuit (το alternative rock single του 2003 από το άλμπουμ τους Elephant), Hardest Button To Button και το Little Cream Soda, με τους έντονους τριγμούς του ήχου της κιθάρας. Ξεχωρίζουν από The White Stripes το I Think I Smell A Rat, με δυναμική παρουσία της κιθάρας, και I Fought Piranhas, και τα δύο σε 60s'/70s' ρυθμούς.


Οι λάτρεις της jazz και blues μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους ήχους των αξιόλογων κομματιών Cataract Rag (από Ken Colyer’s Jazzmen), και St. James Infirmary Blues, το οποίο ηχογράφησε ο Louis Armstrong το 1928, γνωστό και ως Gambler’s Blues, και του all time classic Five Foot Two (Has anyone seen my girl?) (από Firehouse Five Plus Two) το οποίο συνέθεσε το 1925 ο Leo Feist. Ακολουθούν στο genre αυτό τα Christmas Card From A Hooker In Minneapolis (Tom Waits) και People Ain’t No Good (Nick Cave & The Bad Seeds).


Μία outlaw σειρά και soundtrack δεν θα ήτανε πλήρης χωρίς και τα ακούσματα από alternative/indie μελωδίες, όπως τα Time (Tom Waits), Blue Veins (The Raconteurs), Broken Boy Soldier (The Raconteurs), και το rock κομμάτι The Prowl (Dan Auerbach).


Την τιμητική της παρουσία έχει και η Ιρλανδική folk μουσική, με κομμάτια όπως το Black Velvet Band και το Carrickfergus (ερμηνευμένο από την σοπράνο Taylor Caruso Kirk).


Άξια αναφοράς το ιρλανδέζικο folk κομμάτι I Am Stretched On Your Grave (με αρχικό τίτλο Táim sínte ar do thuama), ερμηνευμένο από την Kate Rusby, οι ρίζες του οποίου προέρχονται από ιρλανδέζικο ποίημα του 17ου αιώνα, αγνώστου προέλευσης, που μελωποιήθηκε το 1979 από τον μουσικό Philip King, καθώς και το μελωδικό All Guns No Balls (Mearl), και το Love is Blindness (Jack White) το οποίο ανήκει στο συγκρότημα U2, συνέθεσε ο Bono στο πιάνο το 1988, και αφού θα το έδιναν στη Nina Simone για ερμηνεία αποφάσισαν να το κυκλοφορήσουν οι ίδιοι στο άλμπουμ τους του 1991 Achtung Baby. Επίσης, το μελωδικό Martha’s Dream, από Nick Cave & Warren Ellis, με ήχους που σε ταξιδεύουν και παραπέμπουν στην πειραματική μουσική των Pink Floyd.


Fun Facts:

- Ο αείμνηστος David Bowie ήτανε τόσο μεγάλος fan της σειράς, που ο Cillian Murphy του έστειλε για δώρο ένα καπέλο των Peaky Blinders από τα γυρίσματα της σειράς. Στην 3η σεζόν, σε μία σκηνή (που δεν θα περιγράψουμε περαιτέρω για να μην κάνουμε χαλάστρες σε όσους άτυχους δεν είδαν ακόμη την σειρά), συγκεκριμένο κρεβάτι νοσοκομείου φτιάχτηκε για να μοιάζει με αυτό από το music video Lazarus του David Bowie (ως φόρο τιμής μετά το θάνατο του χαρισματικού καλλιτέχνη).

- Η Helen McCrory (θεία Polly) παρακολουθούσε για ώρες βίντεο του Ozzy Osbourne για να τελειοποιήσει την προφορά του Μπίρμινχαμ.

- Οι αρχικοί Peaky Blinders δεν είχαν στην πραγματικότητα λεπίδες στα καπέλα τους, αφού αυτές εφευρέθηκαν πολύ πιο μετά. Λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν τα μεταλλικά μέρη των ζώνων τους και τα μεταλλικά κομμάτια μπροστά από τα παπούτσια τους για να χτυπήσουν τους εχθρούς τους.


Για το review της 2ης σεζόν: peaky-blinders-series-soundtrack-review-part-ii-of-iv-season-2-gr


Για το review της 3ης σεζόν: peaky-blinders-series-soundtrack-review-part-iii-of-iv-season-3-gr


Για το review της 4ης σεζόν: peaky-blinders-series-soundtrack-review-part-iv-of-iv-season-4-gr#peakyblinders #review #soundtrack #tvseries #helenaravengeo #netflix

© 2018 Aegis Rock | Metal Magazine

  • White YouTube Icon