Search

Paul Di Anno vs Bruce Dickinson

* γράφει ο Ανδρέας Γεωργίου

* read it in English here


Είναι σαν κάποιος να προσπαθεί να συγκρίνει το πρώτο του κλασσικό αμάξι με το πολυτελές αυτοκίνητο που έχει τώρα. Ή σαν κάποιος να συγκρίνει την πρώτη του αγάπη με τη γυναίκα της ζωής του (αν δεν είναι η ίδια). Είναι μια από αυτές τις ερωτήσεις που δεν έχουν απάντηση κι όμως όλοι προσπαθούν να απαντήσουν χρησιμοποιώντας συνήθως κάποια υποκειμενικά επιχειρήματα. Για μένα, στην πραγματικότητα δεν είναι ένα ερώτημα, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να δοθεί μια απάντηση, αλλά μια αναζήτηση και έτσι σκοπεύω να αντιμετωπίσω το θέμα σε αυτό το άρθρο.


Γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν την ιστορία, ο Paul Di Anno είναι ο -σχεδόν- πρώτος τραγουδιστής του θρυλικού Βρετανικού heavy metal συγκροτήματος IronMaiden. Ήταν μέλος του συγκροτήματος από το 1977 μέχρι το 1981, έχοντας προλάβει να κυκλοφορήσει 2 αλμπουμς με το συγκρότημα, το ομώνυμο Ιron Maiden (1980) και το Killers (1981), πριν αποχωρήσει και δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα, τους DiAnno. H αποχώρηση του αποδίδεται στην βαριά χρήση ναρκωτικών στην οποία επιδιδόταν και στην αυτοκαταστροφική του συμπεριφορά, γεγονότα τα οποία ο ίδιος έχει παραδεχτεί. Αντικαταστάθηκε από τον Bruce Dickinson και τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία. Ο Dickinson κυκλοφόρησε 12 αλμπουμς με το συγκρότημα από το The Number of the Beast (1982) μέχρι το The Book of Souls (2015), με ένα διάλειμμα από το 1994 μέχρι το 1999, όπου και αντικαταστάθηκε από τον Blaze Bayley, περίοδος κατά την οποία το συγκρότημα κυκλοφόρησε δυο ακόμα δίσκους.


Paul Di Anno

Στην ουσία, λοιπόν, συγκρίνουμε τον τραγουδιστή με τον οποίον το συγκρότημα έγινε διάσημο, με τον τραγουδιστή ο οποίος ηγήθηκε του συγκροτήματος για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Αυτά τα δεδομένα κάνουν τη σύγκριση πάρα πολύ δύσκολη έως αδύνατη, κάτι παρόμοιο με την περίπτωση των AC/DC με τους Bon Scott και Brian Johnson. Η κύρια σύγκριση έχει να κάνει ουσιαστικά με την προσφορά και συμβολή του καθενός στην ανέλιξη και καθιέρωση του συγκροτήματος ως ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία. Θα μιλήσουμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά αργότερα. Η πρώτη παράμετρος που πρέπει να εξετάσουμε είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία ο κάθε τραγουδιστής ηγήθηκε του συγκροτήματος. Προφανώς, ο Dickinson έχει υπάρξει μέλος του συγκροτήματος για πολύ περισσότερα χρόνια από τον Di Anno. Aυτό μπορεί να εξεταστεί με δύο τρόπους. Από τη μια, το προφανές που κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί είναι ότι ο Dickinson συμμετείχε σε πολύ μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του συγκροτήματος και κράτησε το συγκρότημα ψηλά για σχεδόν 35 χρόνια. Από την άλλη όμως, θα μπορούμε επίσης να πούμε ότι και η δουλειά του Di Anno ήταν αρκετά – αν όχι εξίσου – δύσκολη καθώς κατάφερε να συνεισφέρει στην πορεία του συγκροτήματος από το τίποτα στην κορυφή μόλις μέσα σε 4 χρόνια και 2 αλμπουμς. Σηκώνει λοιπόν τεράστια συζήτηση για το ποιος έχει συνεισφέρει περισσότερo στη συνολική πορεία του συγκροτήματος, παρόλο που θα επέμενα ότι καμιά συζήτηση ή σύγκριση δεν θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.


Kάτι άλλο που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι το συγκρότημα δεν είχε το ίδιο ακριβώς στιλ καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Συγκρίνοντας την περίοδο του Di Anno με την περίοδο του Dickinson, η μουσική του συγκροτήματος φαίνεται να είναι συνυφασμένη με το στιλ και τις δυνατότητες του κάθε τραγουδιστή. Άρα στην πραγματικότητα συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Η πραγματική ερώτηση είναι κατά πόσο θα μπορούσε το συγκρότημα να κάνει το μπαμ αν ξεκινούσε από την αρχή με τον Dickinson και το στιλ που καθιέρωσε με αυτόν σαν τραγουδιστή, και παρομοίως αν θα μπορούσε το συγκρότημα να φτάσει στο επίπεδο και στη διάρκεια που έχει σήμερα αν έμενε με τον Di Anno. Πολλοί χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους γούστα και προτιμήσεις για να συγκρίνουν μεταξύ των δύο, λέγοντας ότι ο ένας είναι καλύτερος επειδή τα τραγούδια που τραγούδησαν είναι καλύτερα, αγνοώντας, όμως, να λάβουν υπόψη τις διαφορές μεταξύ των δύο εποχών. Παράλληλα, αγνοούν το προφανές. Ότι καλύτερα τραγούδια δεν σημαίνουν απαραίτητα καλύτερος τραγουδιστής, καθώς υπάρχουν πολλές παραμέτροι που κάνουν ένα τραγούδι καλο ή κακό. Στην περίοδο του Di Anno, έχουμε ένα κλασσικό Βρετανικο heavy metal συγκρότημα, που ίσως πολλοί να προτιμούν και να πεθυμούν, ενώ στην περίοδο του Dickinson το συγκρότημα εξελίχθηκε σε ένα πιο εναλλακτικό συγκρότημα, πολλές φορές και πειραματικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι σίγουρος αν ξεκινώντας με αυτό το εναλλακτικό ύφος θα έδινε στο συγκρότημα το ξεπέταγμα που έψαχνε σε μια περίοδο που αυτού του είδους η μουσική ήταν πιο στεγνή, επιθετική και επαναστατική πολλές φορές με συγκροτήματα όπως οι Judas Priest και οι Saxon να είναι στο προσκήνιο, όπως επίσης δεν είμαι σίγουρος αν συνεχίζοντας σε αυτό το στιλ που είχαν με το Di Anno θα τους έδινε την ανέλιξη την οποία είχαν με τον Dickinson. Για μένα είναι δύο διαφορετικές εποχές και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι το συγκρότημα ήταν αρκετά σοφό – ή τυχερό – να έχει το κατάλληλο άτομο στη σωστή θέση την σωστή στιγμή.


Bruce Dickinson

Τεχνικά, οι δύο είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά αυτό και πάλι έρχεται και δένει με τα δύο διαφορετικά στυλ τα οποία υπηρέτησαν μέσα στο συγκρότημα. Ο Di Anno είναι κατά γενική ομολογία ένας πιο σκοτεινός και επιθετικός frontman που κατάφερνε να υποστηρίξει εξαιρετικά αυτή την πιο επιθετική και επαναστατική εικόνα που είχε το γκρουπ στην αρχή και που χαρακτήριζε τη Βρετανική heavy metal σκηνή εκείνη τη περίοδο. Από την άλλη, ο Dickinson είναι σίγουρα ένας πιο τεχνικά χαρισματικός τραγουδιστής με ψηλότερο και ευρύτερο φάσμα, όπως επίσης και με μια πιο θεατρική φιγούρα που χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα στα lives. Η σύγκριση είναι πραγματικά ανέφικτη, εδώ όμως θα τολμήσω να παραθέσω μια προσωπική άποψη. Πιστέυω ότι ο Dickinson είναι ο καλύτερος τραγουδιστής από τους δύο και θεωρώ ότι, καθαρά λόγω φωνητικών ικανοτήτων, θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα την εποχή του Di Anno, παρά ο Di Anno την εποχή του Dickinson, κάτι που πλήρωσε ο Blaze Bayley όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Dickinson τη δεκαετία του 90. Μιλώντας για τον Bayley, πιστεύω ότι σίγουρα δεν είναι στο επίπεδο των άλλων δύο είτε σε ικανότητες είτε σε προσφορά στο γκρουπ, δάνεισε όμως τη φωνή του σε κάποια καλά τραγούδια όπως το θρυλικό Sign of the Cross και το The Man on the Edge. Στο τέλος της ημέρας, τα πάντα είναι θέμα γούστου και προτίμησης.


#singers #vocalists #ironmaiden #brucedickinson #pauldianno #aegismedia #aegismagazine #metalmusic #musicjournalism #article