Search

Album Review; “Coup De Grâce”, What Lies Beyond


γράφει η Μαρία Κούβαρου (mouv)

* for English press here


Όταν επικοινώνησαν οι What Lies Beyond για να μας ενημερώσουν για το πρόσφατο δισκογραφικό τους ντεμπούτο με κατέβαλε ένα συναίσθημα ευχαρίστησης και περιέργειας. Πράγματι, δεν είναι κάθε μέρα που μπορείς να πάρεις στα χέρια σου καινούργια μουσική που δεν θα είχες την ευκαιρία να ακούσεις διαφορετικά. Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν μπορεί να μένει ενήμερος για κάθε μουσική κυκλοφορία, ειδικά όταν πρόκειται για χώρες που δεν είναι οι "συνήθεις ύποπτοι" (δηλαδή, τη χώρα στην οποία βρίσκεται, τις χώρες που έχουν τις πιο δυνατές κυκλοφορίες στα συγκεκριμένα στιλ που κάποιος προτιμά, και τα Αγγλο-Αμερικανικά κέντρα). Μιλώντας συγκεκριμένα από τη δικιά μου θέση, αν δεν είχαν επικοινωνήσει οι What Lies Beyond με το Aegis, δεν θα γνώριζα καν για αυτό το συγκρότημα από το Solin της Κροατίας .


Αν και όταν γράφω reviews πάντα προτιμώ να επικεντρώνομαι στη μουσική αυτή καθαυτή, σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να κάνω μια μικρή εισαγωγή. Οι What Lies Beyond είναι ένα hard rock/metal συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 2012 και που, όπως γίνεται συνήθως, είχε διάφορα σκαμπανεβάσματα και αλλαγές μελών μέχρι να φτάσει στη σημερινή του μορφή. Το 2015, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το ΕΡ Transcendence. Το πρώτο τους album Coup De Grâce, του οποίου τη μίξη και το μάστερινγκ έκανε ο Henrik Udd (Bring Me The Horizon, Hammerfall, Architects, At The Gates) κυκλοφόρησε στις 2 Φεβρουαρίου 2019, ακολουθώντας την εμφάνιση των singles "Bitter Truth", "Marilyn Rose Pt.2" και "Drink The Night Away" που προετοίμασαν τον κόσμο για το τι να περιμένει από το συγκρότημα.To Coup De Grâce, με ένα εξώφυλλο που κατευθείαν μου τράβηξε την προσοχή, αποτελείται από 11 τραγούδια που περιστρέφονται γύρω από τα είδη μουσικής που το συγκρότημα δηλώνει ότι υπηρετεί. Hard rock και metal. Κατά το μεγαλύτερο του μέρος δεν κρύβει εκπλήξεις. Κάθε τραγούδι βασίζεται σε μια φόρμουλα που εκατομμύρια έχουν ακούσει, έχουν αγαπήσει και έχουν χορέψει. Και αυτό δεν είναι κακό. Αντιθέτως, υπάρχει κάτι περίεργα καθησυχαστικό στο να αφήνεσαι σε φρέσκιες εκδοχές του γνώριμου, κάτι που σε αφήνει να χαλαρώσεις (μεταφορικά πάντα, αφού το album είναι γεμάτο από ενέργεια και ταχύτητα) και να ασχοληθείς με τα θέματα που μας επηρεάζουν στην καθημερινότητα. Προσωπικές ανησυχίες, έρωτες και πληγωμένες καρδιές, το αίσθημα της αδικίας, και πιθανόν... την ανάγκη να πίνεις όλη νύχτα. Και, αν και αυτό μπορεί να ακούγεται επιφανειακό, δεν πιστεύω ότι είναι και τόσο άκαιρο.


Και εδώ είναι που θεωρώ ότι οι What Lies Beyond έχουν επιτύχει εκεί που άλλα καινούργια συγκροτήματα που επιχείρησαν να ακολουθήσουν αυτά τα μουσικά μονοπάτια έχουν αποτύχει. Ακολούθησαν τα αγαπημένα τους είδη με ακεραιότητα. Είναι αλήθεια ότι στο album μπορείς να ακούσεις ξεκάθαρα όλες τους τις επιρροές. Από την κληρονομιά των Metallica και των Iron Maiden μέχρι τις νεανικές ανησυχίες των Breaking Benjamin και των Bullet for my Valentine, και αυτά είναι μόνο μερικά από τα γνώριμα ακούσματα που υπάρχουν στη δουλειά των What Lies Beyond. Όμως, με έναν παράξενο τρόπο, και δεν είμαι σίγουρη κατά πόσον αυτό έχει να κάνει με τη χώρα προέλευσής τους, οι What Lies Beyond ακούγονται φρέσκοι, με έναν πολύ γνώριμο τρόπο.


Ανάμεσα στα 11 τραγούδια του Coup De Grâce, μπορείς να βρεις κάποια πιθανά hits, αλλά δεν θα έλεγα ότι μπορείς να περιμένεις και εκπλήξεις. Αυτό που μπορείς να βρεις μέσα στο album σε μεγάλες δόσεις είναι μια νεανική ορμή, και ένας ενθουσιασμός που σε παρασύρει. Θυμός...απογοήτευση... οι ανησυχίες που προηγούνται της ενηλικίωσης... ενέργεια, ενέργεια, ενέργεια. Και ξαφνικά, έρχεται ένα κομμάτι που σε πιάνει απροετοίμαστο, κυρίως λόγω της μεγάλης του διαφορετικότητας από τα υπόλοιπα. Αυτό είναι το 7ο κομμάτι του album, "Marilyn Rose Pt.1". Μια πιανιστική μπαλάντα, καθαρή, γυμνή, ειλικρινής. Και πριν καλά καλά αρχίσεις να αναρωτιέσαι, οι  What Lies Beyond σε ξαναγυρνάνε στην πραγματικότητά τους με το επόμενο κομμάτι,  "Marilyn Rose Pt.2". Ίδιος τίτλος, ίδιο θέμα, διαφορετική προσέγγιση. Αυτή η εναλλαγή των προσεγγίσεων αποτελεί και το πιο ενδιαφέρον σημείο για μένα στο album, λόγω της παράδοξης σχέσης μεταξύ των δύο Marilyn Rose.Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά τη μουσική, είναι ξεκάθαρο ότι το συγκρότημα απαρτίζεται από ικανούς μουσικούς. Κάθε όργανο υπηρετεί επάξια τα είδη μουσικής που ακολουθούνται και όλα δουλεύουν τέλεια μεταξύ τους. Τα μουσικά μέρη είναι καλογραμμένα και καλοδουλεμένα, ενώ το φωνητικό στιλ είναι ευρύ, από μελωδικό τραγούδι σε growling, κάτι που προσδίδει ακόμα ένα επίπεδο στο album. Η προσθήκη των γυναικείων φωνητικών σε κάποια τραγούδια φέρνει κάτι παραπάνω και κάνει τον ήχο πιο ενδιαφέρον. Ως παραγωγή, το album είναι καλογυαλισμένο, αλλά δεν είναι αψεγάδιαστα γυαλισμένο καθ'όλη τη διάρκεια, κάτι που μπορεί να λειτουργεί και ως άλλο ένα σημείο διαφορετικότητας για τους What Lies Beyond σε σχέση με άλλες μπάντες παρόμοιας στιλιστικής κατεύθυνσης που συχνά ακούγονται αδιαμφησβήτητα εμπορικές.


Σε αυτό το σημείο, όμως, είναι καλύτερα να σταματήσω να σας βομβαρδίζω με τη δικιά μου άποψη και να σας αφήσω να εξερευνήσετε τους What Lies Beyond με τα δικά σας αυτιά. Μπορείτε να βρείτε το Coup De Grâce στις social media σελίδες του συγκροτήματος:

Facebook page:www.facebook.com/WhatLiesBeyondBand

Twitter:www.facebook.com/WhatLiesBeyondBandInstagram:www.instagram.com/whatliesbeyondband

Soundcloudhttps://soundcloud.com/whatliesbeyond

Τα μέλη των What Lies Beyond:

Ivan Šipić – vocals

Filip Samardžić – lead guitar

Ante Katinac – rhythm guitar

Ante Topić – bass guitar

Marin Jakić – drums

#review #albumreview #greeklanguage #whatliesbeyond #croatianrock #music #hardrock #metal #aegismagazine #mariakouvarou #rockandmetalmagazine #cyprus