Search

Συνέντευξη με τους Receiver

Του Παναγιώτη Ξάνθου


1) Καλημέρα παιδιά. Συστειθέτε στους αναγνώστες του Aegis.

Καλημέρα! Είμαστε οι Receiver, μια heavy/epic/power metal μπάντα που δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της κυπριακής metal σκηνής κατά τα τελευταία 2 χρόνια.

2) Πέστε μας λίγο την ιστορία των Receiver

Οι Receiver δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2011, συνεχίζοντας τις μουσικές αναζητήσεις μας που ξεκίνησαν το 2006 με το τότε συγκρότημά μας “Shadows”. Το όνομα άλλαξε λόγω της αποχώρησης ορισμένων μελών και της προσχώρησης άλλων, αλλά και λόγω της απόφασής μας να γράψουμε πια δικό μας υλικό, θέλαμε λοιπόν να δώσουμε ένα νεο αέρα στο σχήμα. Το 2011, οι 4 από τους 5 εκπληρώναμε τη θητεία μας στο στρατό, με το πέρας της οποίας αφήσαμε την Κύπρο για σπουδές. Αναπόφευκτα, το συγκρότημα πέρασε σε μια φάση αδράνειας.

Τον Φεβρουάριο όμως του 2017, μετά από μια «κιθαριστική» συνάντηση με τον Αντρέα “Riff Machine” Κυριάκου, οι Receiver επαναδραστηριοποιήθηκαν, νέα μέλη προσχώρησαν στο σχήμα, και η μπάντα έχει πια τη μορφή που ξέρετε.

3) Απο οτι ξέρουμε έχετε ένα ηχογραφημένο κομμάτι.Ενα απο τα πιο φημισμένα underground τραγούδια της Κύπρου, το “UNITE”.Πέστε μας λίγα λόγια για αυτό.

Το “Unite” γράφτηκε λίγο πριν την πρώτη μας εμφάνιση ως Receiver το 2011, και ηχογραφήθηκε αργότερα το ίδιο έτος, μόλις πριν αναχωρήσουμε για τις σπουδές. Μετά από μήνες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το τραγούδι στην ολοκληρωμένη μορφή του, κομμάτι το οποίο (εξαιτίας της μακρόχρονης απουσίας μας από τα μουσικά δρώμενα) αποτελεί το μόνο ηχογραφημένο υλικό που καταφέραμε να δημοσιεύσουμε μέχρι τώρα. Η ηχογράφηση έγινε σε ένα home studio, και μαζί με το Unite ηχογραφήθηκε ελλιπώς άλλο ένα κομμάτι (δεν προλάβαμε να ηχογραφήσουμε τα φωνητικά). Λόγω κακής συνεννόησης, αλλά και της απουσίας μας από την Κύπρο, δεν μπορέσαμε ποτέ να εξασφαλίσουμε το υλικό που είχε ηχογραφηθεί, το οποίο εν τέλει χάθηκε.

4) Επίσης πέστε μας και για την πρώτη σας συναυλία σαν Receiver

Θυμάμαι τον καιρό να πλησιάζει για την πρώτη μας συναυλία ως Receiver το 2011 στο Power of the Night 6, και τη δουλειά προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας υλικό για να μπορέσουμε να το παρουσιάσουμε. Είχαμε ξαναπαίξει στο φεστιβάλ το 2008 ως Shadows, αλλά αυτό δεν μείωσε την προσμονή, τη δίψα, αλλά και το άγχος που είχαμε για την επικείμενη ζωντανή εμφάνιση. Ο χώρος διεξαγωγής της συναυλίας άλλαξε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τρέχαμε όλοι με τον εξοπλισμό ανα χείρας από το πανεπιστήμιο Κύπρου στο Franky’s Live σε ξέφρενους ρυθμούς, αλλά εν τέλει το φεστιβάλ διοργανώθηκε κανονικά, με αποκορύφωμα την εμφάνιση των Tokyo Blade.


5) Μπορείτε να μας πείτε και λίγα λόγια για Κυπριακή Μεταλ σκηνή?Υπάρχουνε καλά συγκροτήματα στο νησί της Αφροδίτης??

Σαφώς. Στο νησί υπάρχουν πάρα πολλά σπουδαία συγκροτήματα, με ποιοτικό υλικό αλλά και δράση στα μουσικά δρώμενα της Κύπρου και όχι μόνο. Χαιρόμαστε να βλέπουμε μπάντες να προχωράνε μπροστά, να γράφουν νέο υλικό, να παρουσιάζονται σε ζωντανές εμφανίσεις που τρυπάνε το ταβάνι. Οσο υπάρχουν ενεργά συγκροτήματα στην κυπριακή μεταλ σκηνή, η μουσική θα παραμένει ζωντανή, θα ακούσουμε νέες σπουδαίες δουλειές, και όλοι μας σαν οπαδοί του μεταλ θα μπορούμε να έχουμε μια άμεση τριβή με τη μουσική που αγαπάμε.

6) Φυσικά μπορείτε να μας πείτε και λίγα λόγια για τo bar Rocka Rolla και την υπόγεια μουσική σκηνή «Katakomves”. Είσασταν εκεί σαν οπαδοί όπως και όλοι μας. Πέστε μας κάτι για να θυμάται η νεολαία

Τι να πρωτοθυμηθούμε για τις παλιές καλές εποχές στο Rocka Rolla και τις Κατακόμβες. Βραδιές που δύσκολα θα επαναληφθούν, αφού εκτός από το συναπάντημα μεταλάδων και τη μεταλ μουσική στη διαπασών, περιλάμβαναν σκηνικά όπως ιπτάμενες καρέκλες και σταχτοδοχεία (μετά από άφθονη κατάποση μπύρας), άναμμα οινοπνευματοδών ποτών στο μπαρ εάν και εφόσον το τραγούδι απαιτούσε την ανάλογη ατμόσφαιρα, εκτόξευση νερού / μπουγέλωμα με μάνικα, μετάβαση των θαμώνων στο μαγαζί την επόμενη μέρα για να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση των ζημιών που προξένησαν και άλλα. Σωστό ή λάθος, καλό ή κακό, πάντα θα θυμόμαστε τα παλιά χρόνια στο Rocka Rolla και τις Κατακόμβες με γλυκιά νοσταλγία.

7) Πίσω στους Receiver. To τελευταίο σας gig ήταν φανταστικό.Πέστε μας λίγο για τα καινούρια σας τραγούδια και τα καινούρια μέλη. Η Νικολέττα έχει απίστευτη φωνή, Ο Γιάννης είναι ο “Hands of Steel” και ο Τζιύρκας είναι ο “Mαέστρος» της μπάντας

Θέλουμε κατ’αρχάς να ευχαριστήσουμε τους καλούς μας φίλους Orgasmatrons και Dragonbreath, που μας προσκάλεσαν να παίξουμε και που μοιράστηκαν μαζί μας το σανίδι. Η βραδιά ήταν απίθανη, και το διασκεδάσαμε τόσο επι σκηνής όσο και ως οπαδοί. Οντως η σύσταση της μπάντας έχει αλλάξει, με την Νικολέτα στη φωνή, τον Γιάννη στα τύμπανα, και τον Αντρέα στην κιθάρα. Μας δένουν 10 και πλέον χρόνια φιλίας, κι έτσι η μπάντα ήταν δεμένη μουσικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο από τις πρώτες κιόλας πρόβες τον Φεβρουάριο του 2017, και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Υπάρχει μεταξύ μας έντονο το στοιχείο της μουσικής «χημείας», πράγμα που μας ωθεί στο να γράφουμε καινούριο υλικό και να συνεχίζουμε να είμαστε ενεργοί σαν σχήμα. Εχουμε όντως γράψει αρκετά νέα τραγούδια, τα οποία ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε ζωντανά.

8) Φημες λένε οτι ψάχνετε για να ηχογραφήστε το πρώτο σας cd σωστά???

Πολύ σωστά! Το υλικό είναι έτοιμο, και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μεταβούμε εντός του 2019 στην Αθήνα όπου και θα ηχογραφήσουμε τον πρώτο μας δίσκο.

9) Εκτός απο το cd πέστε μας λίγο και για τα άλλα σας μελλοντικά σχέδια.

Οπως είπα και πριν, το σχήμα το διακατέχει η μουσική χημεία. Εκτός από τα τραγούδια του πρώτου δίσκου (δεν τα έχουμε παρουσιάσει όλα ακόμη), έχουμε γράψει νέο υλικό το οποίο θα θέλαμε σιγά σιγά να τελειοποιηθεί. Θέλουμε επίσης να παρουσιάσουμε το νέο υλικό μας στο κοινό σε ζωντανές εμφανίσεις, και να μοιραστούμε έτσι τις μουσικές ανησυχίες και αναζητήσεις μας.

10) Μπορείτε να μας πείτε τις επιρροές σας διαμέσω των χρόνων σαν μπάντα και να δώσετε μια συμβουλή στις καινούριες μπάντες?

Οι εμπειρίες - μουσικές και μη που βιώνει ο κάθε άνθρωπος, αποτελούν τις επιρροές που τον ζυμώνουν, που τον πλάθουν. Ζήσαμε πολλές συναυλίες, επισκεφθήκαμε heavy metal festivals στο εξωτερικό, εργαστήκαμε για την ανέγερση συναυλιών στην Κύπρο, τραγουδήσαμε δυνατά και παράφωνα τους αγαπημένους μας στίχους μέχρι το πρωί. Εκτός από το heavy metal, όλοι μας ακούμε και άλλα είδη μουσικής, όπως classic και progressive rock, funk, folk μουσική και άλλα, μουσικές επιρροές οι οποίες υποφώσκουν στις μουσικές μας συνθέσεις. Τώρα, σαν μια μπάντα η οποία είχε παραμείνει ανενεργή για 6 χρόνια, δε νομίζω πως μπορούμε να δώσουμε και πολλές συμβουλές! Θα θέλαμε να πούμε αυτό μόνο, γιατί το ξέρουμε από πρώτο χέρι: δεν είναι εύκολο για ένα συγκρότημα να παραμένει ενεργό, να εμφανίζεται ζωντανά, και να γράφει νέο υλικό. Απαιτεί χρόνο, θυσίες, και αφοσίωση. Στα νέα παιδιά που έχουν τις δικές τους μπάντες, προτρέπουμε να μην αφήσουν στην άκρη αυτό που αγαπούν, γιατί πολύ εύκολα μια μπάντα οδηγείται στην αδράνεια.

11) Ευχαριστούμε παιδιά και για τελευταία ερώτηση πέστε μας τα καλύτερα 10 Μεταλ/Ροκ cds .

Να μια δύσκολη ερώτηση! Υπάρχουν τόσο πολλοί αξιόλογοι δίσκοι στο φάσμα της ροκ και της μεταλ, που δύσκολα μπορεί κανείς να ορίσει τους 10 ή 20 καλύτερους. Χωρίς σειρά προτίμησης, παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένους δίσκους τους οποίους αγαπάμε:

-King Crimson – In the court of the crimson king -Camel – Moonmadness / Mirage -Blue Oyster Cult – Fire of Unknown Origin -Iron maiden – Somewhere in Time / Brave New World -Fifth Angel – Fifth Angel -Fates Warning – Awaken the Guardian -Ashbury – Endless Skies

-Riot – Thundersteel

-Warlord – Deliver Us

-Crimson Glory – Transcendence

-Judas Priest - Painkiller

© 2018 Aegis Rock | Metal Magazine

  • White YouTube Icon