Search

Συνέντευξη με την Ιφιγένεια Δεριζιότη (Half Southern North)


Οι Half Southern North είναι το one woman band της Ιφιγένειας Δεριζιότη (IDVEX). Μυστικισμός και σκοτάδι. Ένα ταξίδι σε πολλά ονειρικά μονοπάτια με μια οικειότητα που πολλές φορές σε τρομάζει. Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακούγοντας τις μελωδίες της Ιφιγένειας αλλά δεν θα το κάνω. Θέλω το ταξίδι σας στο μυστήριο να είναι απερίσπαστο από σχόλια και προσωπικές μου σκέψεις. Θα σας προτείνω λοιπόν καθώς διαβάζετε τη συνέντευξη να ακούσετε και να ταξιδέψετε ελεύθεροι με τους Half Southern North.


Γεια σου Ιφιγένεια και καλωσόρισες στο Aegis

Καλησπέρα Ανδρέα, εγώ σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο περιοδικό και την υποστήριξη στους 1/2SN.


Καταρχήν είσαι one woman band. Πες μας λίγο πως μεταφράζετε αυτό? Είναι κάτι που το επιδίωξες η είναι κάτι που προέκυψε?

Σωστά είναι one woman band που ξεκίνησε το χειμώνα του 2013 κάτω από το όνομα “1/2 Southern North” (Half Southern North) αν και το πρώτο βήμα είχε γίνει το 2008 με δύο ηχογραφήσεις υπό το όνομα “Lothron” με συμμετοχή τότε και άλλων μουσικών. H αλήθεια είναι πως προτιμώ τη χρήση του όρου one person band μιας και δεν θεωρώ πως στη τέχνη υπάρχουν φύλα και επιπρόσθετα δεν θα ήθελα να τραβήξει τον ακροατή η περιέργεια για το πως ακούγεται μία one woman band πέραν από την μουσική αυτή καθαυτή.

Αυτό μεταφράζεται ως ένα δύσκολο εγχείρημα μιας και πρέπει να τα τρέχεις όλα μόνος σου, υπάρχουν περισσότερα έξοδα για μηχανήματα και όργανα, καθώς και ο απαιτούμενος χρόνος για να μελετήσεις, να μάθεις και να κατανοήσεις τη λειτουργία τόσο των μουσικών οργάνων όσο και του εκάστοτε ηχητικού εξοπλισμού στη περίπτωση που δουλεύεις σε home studio. Είναι ένα μοναχικό sport αλλά από την άλλη εάν θες να κάνεις κάτι κάνε το μόνος σου και αυτό συνεπάγεται όπως φυσικά και το οτιδήποτε τόσο θετικές όσο και αρνητικές παραμέτρους.

Σίγουρα δεν το επιδίωξα αλλά μην έχοντας σταθεί τυχερή στο να βρω μπάντα όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε άλλη οδός και δεν είμαι από τα άτομα που θα καθόμουν να κλαίγομαι πως στην επαρχεία δεν υπάρχει metal σκηνή ή άτομα για συνεργασία κτλ, εάν αγαπάς κάτι το κυνηγάς και το κάνεις όπως μπορείς τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για να είχαμε να λέγαμε.Η μουσική σου είναι αρκετά σκοτεινή και διαφορετική. Πως προέκυψε και πως εσύ θα την χαρακτήριζες?

Κοίτα με τις συνθέσεις υπάρχει το εξής πρόβλημα πως το βασικό μου όργανο είναι η φωνή και όλα τα υπόλοιπα όπως κιθάρες, μπάσο, synthesizer και ότι άλλο όργανο έχω έως τώρα χρησιμοποιήσει έπρεπε να κάτσω να το μάθω (για αυτό και σε κανένα κομμάτι δεν υπάρχει η παρουσία κρουστών) έστω στο επίπεδο που κατάφερα και δυστυχώς αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορώ τεχνικά και συνθετικά να αποδώσω πάντα αυτό που έχω στο μυαλό μου.

Δεν είχα ποτέ σκεφτεί πως πρέπει να γράψω κάτι για να ακούγεται σαν αυτό ή εκείνο και να ανήκει στο τάδε μουσικό είδος, απλά ακολούθησα τις επιρροές μου όπως για παράδειγμα είναι το black metal, το doom metal καθώς και η πειραματική μουσική του 20ου αιώνα και προσπάθησα να αποδώσω όλους αυτούς τους ήχους συνδέοντάς τους μεταξύ τους. Μου αρέσει ο “σκοτεινός” εάν θες να τον χαρακτηρίσεις έτσι ήχος και ότι άλλο περικλείεται μέσα σε αυτό το σκοτάδι. Τώρα δεν ξέρω εάν η δουλειά μου είναι διαφορετική, εάν είναι καλή ή κακή, σίγουρα από ηχητικής πλευράς χάνει γιατί όλα ηχογραφήθηκαν στο σπίτι και τότε δεν είχα γνώσεις σχετικά με μίξη/mastering κτλ.

Αλλά όλα αυτά τα demo είναι δημιουργημένα με πολύ θέληση και συνοψίζοντας θα έλεγα πως ο ήχος μου είναι ένα μείγμα των επιρροών μου : a black noise of doom …


Φαντάζομαι πώς να παρουσιάσεις την μουσική σου ζωντανά είναι αρκετά δύσκολο. Θα ήθελες να το κάνεις και αν ναι πως σκέφτεσαι να το αντιμετωπίσεις?

Μου είχε ζητηθεί στο παρελθόν να γίνουν δύο live, τα οποία θα ήθελα πολύ να πραγματοποιούσα αλλά είναι κάτι ανέφικτο μιας και δεν υπάρχουν άλλα μέλη στην μπάντα και το να βγω στη σκηνή με έναν υπολογιστή και μια κιθάρα δεν είναι κάτι που με εκφράζει. Φυσικά για να μην παρεξηγηθώ δεν κρίνω άλλους μουσικούς που το κάνουν, έχω παραβρεθεί σε σχετικές συναυλίες και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό μιας και η τεχνολογία πλέων τόσο η ηχητική όσο και του φωτισμού δημιουργεί φοβερά οπτικό-ακουστικά περιβάλλοντα, απλά για μένα live είναι όταν όλα τα όργανα εναποθέτουν το είναι τους επί σκηνής, old school καταστάσεις και όχι click and play.


Όλα τα όργανα που ακούμε τα παίζεις εσύ και γενικά πες μας λίγο για τη διαδικασία των ηχογραφήσεων?

Όπως έχω προαναφερθεί, στα demo που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα οι ηχογραφήσεις έγιναν στο σπίτι και σε αυτές παίζω όλα τα όργανα των συνθέσεων. Ο τρόπος που δουλεύω είναι κάπως ανορθόδοξος μιας και πρώτα γράφω τη πρώτη κιθάρα που είναι και η βασική μελωδία που θα ακολουθηθεί, μετά το μπάσο, μετά τη δεύτερη κιθάρα και κατόπιν όποιο άλλο όργανο χρησιμοποιηθεί και τέλος τη φωνή. Τα κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει υπό το όνομα 1/2SN έως τώρα είναι βασισμένα καθαρά σε μελωδικές γραμμές (μιας και υπάρχει απουσία κρουστών) και είναι μινιμαλιστικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα, με πολλούς πειραματισμούς στους ήχους και αργό tempo.


Έχεις άλλα ενδιαφέροντα πέρα από τη μουσική? Από πού εμπνέεσε?

Θα έλεγα πως είμαι αφοσιωμένη σε αυτό τον σκοπό 1000%, όταν δεν γράφω μουσική μελετάω και προσπαθώ να βελτιώνομαι τόσο τεχνικά όσο και στο κομμάτι τις ηχοληψίας. Τώρα εκτός μουσικής διαβάζω πολλά βιβλία τα οποία αφυπνούν και το κομμάτι του εαυτού μου που έχει να κάνει με τη δημιουργία και την αντίληψη.

Στιχουργικά έως τώρα έχω αντλήσει έμπνευση από προσωπικά βιώματα, την ελληνική μυθολογία και κυρίως τον κάτω κόσμο, τον θάνατο, το αριστερό μονοπάτι του πνεύματος και τις εσωτερικές φοβίες που ο καθένας από εμάς κουβαλά στη ψυχή του.


Που βλέπεις το ½ Southern North στο μέλλον. Ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον?

Δεν σκέφτομαι το μέλλον μιας και είναι κάτι ρευστό και αβέβαιο και πάντα κάνω ένα βήμα τη φορά.

Σίγουρα αυτό το διάστημα δεν με απασχολεί τίποτα πέραν από τις ηχογραφήσεις και τις συνθέσεις του πρώτου full studio album των 1/2SN, το οποίο το δουλεύω από το καλοκαίρι του 2017 και λόγω κάποιον προβλημάτων πήγε πίσω. Θα ήθελα απλά να βγει ένα άρτιο όσο γίνεται αποτέλεσμα τόσο συνθετικά όσο και στο κομμάτι του ήχου μιας και πρώτη φορά ηχογραφώ σε επαγγελματικό studiο.


Από όσο γνωρίζω είσαι στη διαδικασία ηχογραφήσεων αυτή τη περίοδο. Τι να περιμένουμε από εσένα?

Αυτό τον χρόνο είμαι έως το κόκκαλο πάνω από τις συνθέσεις και τις ηχογραφήσεις του επερχόμενου album και η αλήθεια είναι πως έχω ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσω έως την ολοκλήρωσή του.

Είναι το πρώτο full studio album των 1/2SN, και δεν έχει πολλά κοινά με τα προηγούμενα μίας και δεν υπάρχουν τόσοι ηχητικοί πειραματισμοί, ακολουθεί ένα πιο καθαρά θα έλεγα doom συνθετικά μονοπάτι και θα έχει και πιο συγκεκριμένη πλέων στιχουργικά θεματολογία. Είναι η πρώτη δουλειά μου όπου θα ηχογραφηθεί πλήρης drum set και που στην οποία έχουν συμμετάσχει και άλλοι μουσικοί σε κάποια από τα κομμάτια.


Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και ελπίζουμε να σε δούμε σύντομα και στην Κύπρο.

Σε ευχαριστώ πολύ και εσένα Ανδρέα και τους αναγνώστες του Aegis Magazine, keep the flame burning !


https://halfsouthernnorth.blogspot.com/?m=1

© 2018 Aegis Rock | Metal Magazine

  • White YouTube Icon