Search

"Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια" του Τάσου Βαφειάδη

*γράφει η Μαρία Κούβαρου


Όσοι με γνωρίζετε προσωπικά ξέρετε ότι οι μεγάλες μου αγάπες είναι δύο: η μουσική και τα βιβλία. Όσοι, από την άλλη, με γνωρίζετε καλύτερα, ξέρετε ότι έχω και μια άλλη αγάπη: το να μαθαίνω διάφορες ιστορίες και trivia που αφορούν τις μεγάλες μου αγάπες. Δηλαδή ιστορίες και trivia που έχουν να κάνουν με μουσική ή/και με βιβλία. Εδώ θα μιλήσω για κάτι πολύ σχετικό. Για ένα βιβλίο που περιέχει ιστορίες για τραγούδια, ιστορίες κρυμμένες πίσω από τα τραγούδια, ιστορίες που όρισαν και καθόρισαν τη δημιουργία και τη ζωή τραγουδιών που ακούσαμε, που αγαπήσαμε, που αφήσαμε να μας ταξιδέψουν... ιστορίες που έχει συλλέξει ο Τάσος Βαφειάδης στο βιβλίο του Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια με υπότιτλο 100+1 πραγματικές αφηγήσεις για ό,τι δεν διακρίνεται με την ακρόαση (εκδόσεις ΖΗΤΗ).


Με βάση τα όσα έχουν λεχθεί παραπάνω, αντιλαμβάνεστε ότι, μόλις εντόπισα το εν λόγω βιβλίο, μου ήταν παντελώς αδύνατον να το αγνοήσω. Έτσι, το πρόσθεσα στο… «καλάθι» μου, γύρισα στο σπίτι και ξεκίνησα άμεσα την «ακρόασή» του.


Ξεκινώντας από το 1931 με το “Which side are you on” της Florence Reece και καταλήγοντας στο 2016 με το “Black man in a white world” του Michael Kiwanuka, ο Τάσος Βαφειάδης μοιράζεται μαζί μας ιστορίες που συνοδεύουν 100 + 1 τραγούδια που έχουν στιγματίσει τη σύγχρονη μουσική, το κάθε ένα με τον τρόπο του, και που έχουν αποτελέσει μουσικό υπόβαθρο σε ουκ ολίγες στιγμές της ζωής μας. Μιλάω συνειδητά σε συλλογικό επίπεδο, καθώς ο συγγραφέας (και ερευνητής σε αυτή την περίπτωση) δεν περιορίζει τον εαυτό του σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής που ίσως ικανοποιεί τον ίδιο προσωπικά. Τουναντίον, «ανοίγει» το μουσικό φάσμα για να χωρέσει τραγούδια από την rock μέχρι την country, από τη folk μέχρι τη new wave και από την pop μέχρι την trip hop, ακολουθώντας μια χρονική γραμμικότητα που μας επιτρέπει, σε ένα τρίτο επίπεδο (το δεύτερο θα το σχολιάσω μετά) να αφουγκραστούμε και τον τρόπο με τον οποίον η εξέλιξη της τεχνολογίας και των μέσων επικοινωνίας, ακόμα και η πολιτιστική παγκοσμιοποίηση, επηρέασαν τη μουσική ιστορία με τη δική τους σειρά.


Μέσα από αυτές τις ιστορίες επαναπροσεγγίζουμε αγαπημένους καλλιτέχνες όπως η Billie Holiday, ο Elvis Presley, ο Ray Charles, οι Beatles, οι Rolling Stones, o Bob Dylan, οι Doors, ο Bob Marley, οι Ramones, οι Cure, ο Nick Cave, οι Radiohead, οι Arctic Monkeys, η Amy Winehouse και άλλοι πολλοί, υπενθυμιζόμενοι και το ανθρώπινο στοιχείο που συνοδεύει τη ζωή και το έργο τους. Ακούμε ξανά τα τραγούδια τους άλλοτε με μελαγχολία, άλλοτε με ευθυμία, άλλοτε με έκπληξη, άλλοτε με ακόμα μεγαλύτερο θαυμασμό.Μια από τις μεγαλύτερες αρετές της προσέγγισης του Τάσου Βαφειάδη είναι ότι δεν παρουσιάζεται στο έργο του ως ένας αποστασιοποιημένος συγγραφέας εγκυκλοπαιδικών λημμάτων. Κάθε άλλο. Ζει τις ιστορίες και μας προ(σ)καλεί να τις ζήσουμε κι εμείς, αφουγκραζόμενοι τη βαθιά του αγάπη και τον σεβασμό του για αυτά τα σημαντικά τραγούδια της παγκόσμιας ιστορίας. Και ας πιάνουμε ενίοτε τον εαυτό μας να μειδιά απαξιωτικά για κάποια από αυτά, τα οποία άλλοτε θεωρούμε πολύ εμπορικά, χλιαρά, μουσικά αδύνατα, ίσως και χιλιοπαιγμένα, όπως, για παράδειγμα, το "Smoke On The Water" ή το "One Way Or Another" (εδώ μπορεί να παραθέσει ο καθένας τα δικά του μη αγαπημένα τραγούδια από τον κατάλογο του βιβλίου). Ανεξάρτητα από το πού στέκουν στο δικό μας εύρος προτιμήσεων, δεν παύουν να συνοδεύονται από μια ιστορία που έχει, ομολογουμένως, μεγάλο ενδιαφέρον.


Αν και ιδιαίτερα ενημερωμένη σε σχετικά θέματα, διάβασα με έκπληξη μερικές από τις ιστορίες για τις οποίες όχι μόνο είχα πλήρη άγνοια, αλλά μου προκάλεσαν και μεγάλη έκπληξη. Ιστορίες για ερωτικά τραγούδια που όμως είναι εμπνευσμένα από πολύ τραγικά ιστορικά γεγονότα, για την τηλεοπτική εμφάνιση που άλλαξε την ιστορία της σύγχρονης μουσικής, για το rock and roll τραγούδι που έστειλε η NASA στους εξωγήινους, για το τραγούδι που προκάλεσε μια 31μηνη έρευνα του FBI, και πολλές πολλές άλλες.


Και όλες αυτές οι ιστορίες, παρατιθέμενες σε ένα καλαίσθητο βιβλίο, με άρτιο στήσιμο σελίδων από τον Στέλιο Χέλμη και συνοδευόμενες από φωτογραφίες που δραπετεύουν της πεπατημένης για να ανοίξουν τον δρόμο και για ένα δεύτερο επίπεδο (το τρίτο το παρέθεσα παραπάνω) ανάγνωσης. Αυτής που προσφέρεται διά μέσου της εικόνας και της ελεύθερης δημιουργίας συνδέσεων με το συνδυασμό οπτικού, ακουστικού και νοηματικού περιεχομένου.

Οφείλω εδώ να αναφέρω ότι είναι προσωπική μου άποψη πως οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσουν τον τρόπο που τα ακούμε και τα απολαμβάνουμε και τα κατανοούμε ως ακροατές. Όπως και με τους καλλιτέχνες αυτούς καθαυτούς, οι «βιογραφικές πληροφορίες» που περιβάλλουν τα έργα δεν χρειάζεται να επηρεάζουν την πρόσληψή τους. Παρ’ όλα αυτά, τέτοιες ιστορίες δεν παύουν να έχουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον και να αξίζουν να διαβαστούν. Πόσο μάλλον όταν είναι έγκυρα απότοκα ενδελεχούς έρευνας και πηγαίας αγάπης για το αντικείμενο.

 

Έτσι, βασιζόμενη τόσο στις πληροφορίες που περιέχει, όσο και στον τρόπο παράθεσής τους, αλλά και στην εμφάνιση του συγκεκριμένου βιβλίου, το οποίο απευθύνεται σε κάθε (μα κάθε) μουσικόφιλο, θεωρώ ότι το Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια αποτελεί ένα σημαντικό απόκτημα και στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στη σχετική σελίδα στο Facebook και αφού το διαβάσετε, να αναμένετε, όπως κι εγώ για κάποιο… sequel!
#music #rockmusic #rockandmetal #book #commentary #songs #stories #onlinemagazine #aegisrockandmetal #mariakouvarou #mouv

© 2018 Aegis Rock | Metal Magazine

  • White YouTube Icon