Search

Μια Unique συνέντευξη με τους POEM

* από τον Φάνη Βιλαέτη


Λίγες μέρες πριν την άφιξη των Αθηναίων POEM στο νησί της Αφροδίτης, μας μίλησε ο ντράμερ και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Σταύρος Ρίγος για την περιοδεία προώθησης του νέου και κατά σειρά τρίτου πονήματός τους με τίτλο "Unique". Περισσότερα στην παρακάτω συζήτηση που ακολούθησε για λογαριασμό του Aegis Magazine.


-Rise Evolve. Μίλησε μας γι’ αυτό. Είναι μια πολύ ωραία χειρονομία για να τιμήστε τον αείμνηστο κιμπορντίστα των Mother of Millions.


- Poem και Mother of Millions είναι αδερφικές μπάντες. Είναι μια κίνηση η οποία όσο καλή και να φαίνεται είναι δύσκολο να το κλειδώσεις μέσα σου, γιατί έφυγε ένας άνθρωπος που για μένα ήταν αδερφικός φίλος. Υπάρχει μια αντίθεση σε όλο αυτό. Είναι μεν κάτι όμορφο, τέλειο, με τις μπάντες που γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια και γίνεται για κάποιο καλό σκοπό και θέλουμε μέσα στη θλίψη αυτή που νιώθουμε να κάνουμε ένα πάρτι. Για να τιμήσουμε έναν άνθρωπο γιατί το αξίζει και γιατί αξίζει περισσότερο ακόμα από αυτό που κάναμε. Για μια μέρα θα αφήσουμε στο πλάι οτιδήποτε έχουμε ο καθένας σαν άνθρωποι και θα έχουμε στο μυαλό μας έναν άνθρωπο ο οποίος θα μας ενώνει κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.


- Κι εγώ θυμάμαι όταν το είδα, ενώ τους Mother of Millions δεν τους πολυάκουγα, όταν άκουσα ειδικά τα νέα κομμάτια εντυπωσιάστηκα, Θυμάμαι συγκεκριμένα τα πλήκτρα, τις μελωδίες που είχε φτιάξει αυτός ο άνθρωπος... Είναι μια πολύ καλή χειρονομία αυτή.


-Να’ σαι καλά.


-Πες μας τώρα για τη σύνθεση του 4ου δίσκου. Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος; Τι θα ακούσει;


- Όταν παίρνεις ένα άλμπουμ είναι κάπως σα να κάνεις ένα παιδί, η αλήθεια είναι. Μέσα από την ωριμότητα και με την πάροδο του καιρού... όταν τελειώσεις καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που θα περιμένει ο κόσμος. Κατά τη διάρκεια, αυτό που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου είναι πολύ λίγα πράγματα. Το album είναι POEM, δεν μπορώ να σου πω ότι δεν είναι POEM. Κατά την άποψη μου είναι και ένα level παραπάνω.

-Πιο γκρουβίλα ας πούμε;


-Μιλαω συνθετικά. Από κει και πέρα δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σου πω ότι θα είναι πιο groove ή πιο progressive ή πιο τεχνικό ή πιο σκοτεινό γιατί ο καθένας αυτά τα έχει στο μυαλό του διαφορετικά. Οπότε θέλω να ακούσω μέσα από εσένα, ας πούμε, που κάνεις κριτικές να μου πεις τι συμπέρασμα έβγαλες για αυτό.


-Έχεις δίκιο σ’ αυτό. Τώρα θα γυρίσω πίσω στο τρίτο άλμπουμ. Παρατήρησα πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα. Αυτή που με στιγμάτισε ήταν όταν κάνατε το headline show για τον Μινάρδο (Womb Of Maggots). Πώς πήγε εκεί;


- Τέτοια πράγματα πρέπει να γίνονται απ’ όλους μας. Δεν είναι του ίδιου βεληνεκούς με το Rise Evolve, αλλά τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνονται γενικότερα στην ελληνική σκηνή.


- Έχω παρατηρήσει ότι έχει αρχίσει να επεκτείνεται αυτό και είναι πολύ καλό. Υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη αυτή η αλληλοκατανόηση μεταξύ του κοινού.


- Ναι, υπάρχει, και από το κοινό.

- Κι αυτό είναι το πιο καλό, το πιο ωραίο, το πιο τρυφερό αν θες. Αισθάνεστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα που φέρατε στο τρίτο άλμπουμ, το Unique;


- Είναι δύσκολη η απάντηση από την πλευρά τη δικιά μου, σαν μουσικός. Γιατί πάντα θέλεις το καλύτερο. Όταν ετοιμάσεις κάτι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, πάντα θέλεις κάτι παραπάνω. Για μένα δεν μπορώ να σου πω ότι δεν ήτανε καλό... Ήτανε καλό! Απλά άμα ρωτούσες κάποιον άλλον ίσως να σου έλεγε «ήτανε τέλειο». Ναι. Είναι σα να μην είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα αλλά δεν είναι ότι δεν είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Είναι ότι πάντα ζητάς, πάντα μέσα σου πιστεύεις ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα.


-Ανεβάζεις τον πήχη


-Α μπράβο, από μόνος σου. Όταν κάνεις κάτι και θέλεις να το κάνεις καλά, ο πήχης είναι πάντα ψηλά.


- Ποια είναι η θεματολογία του Unique?


- To Unique, ως τίτλος του album, έχει μια μεταφορική έννοια. Ενώ σήμερα ο καθένας είναι μοναδικός, τη μοναδικότητα αυτή στην προσφέρουνε με μη ιδιαίτερα πράγματα. Δηλαδή... Όλοι συμπεριφερόμαστε παρόμοια... όλοι ακολουθούμε την ίδια μόδα, όλοι μιλάμε με τον ίδιο τρόπο. Οπότε μόνο μοναδικοί δεν μπορούμε να είμαστε. Τώρα, από κει και πέρα, μιλάμε για τη μοναδικότητα ενός «τρελού», που είναι κι αυτό μεταφορικό, σαν να θέλουμε να δείξουμε ότι η πραγματικότητα τελικά είναι τελείως υποκειμενική... δηλαδή η πραγματικότητα ενός τρελού είναι σωστή ή η δική μας η πραγματικότητα είναι σωστή; Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις. Θέλουμε να δείξουμε ότι μοναδικός δεν είναι μόνο αυτός που... νομίζει ότι είναι μοναδικός. Μοναδικός μπορεί να είναι και κάποιος άλλος που μπορεί να μην είναι ένας από μας, να είναι έξω από τα νερά μας. Αλλά είναι μοναδικός. Μιλήσαμε για την τρέλα την μεταφορική ως είδος μοναδικότητας. Αυτή τη μοναδικότητα, άμα πιστεύουμε εμείς οι άνθρωποι που ζούμε σε μια κοινωνία ότι την έχουμε είμαστε πολύ γελασμένοι.


- Κι εδώ έρχεται ο ορισμός του από τρελό και από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια. Επειδή είπες για τον τρελό και για την μεταφορά.


- Δεν έχεις άδικο σε αυτό που λες.


- Θα έρθω στο εξωτερικό. Ποια θα ήταν η συναυλία που εσύ προσωπικά σαν μουσικός και σαν POEM θα ξεχώριζες από την περιοδεία που κάνατε για το Unique;


- Θα μπορούσα να πω ότι από άποψη ενέργειας καλύτερα είναι στα Βαλκάνια. Γιατί είναι πολύ κοντά στη νοοτροπία μας. Είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι και αυτοί έξω καρδιά, έχουν περάσει και αυτοί πράγματα όπως κι εμείς ιστορικά, υπάρχει κατανόηση. Κι επειδή είναι λαοί που για πολλά χρόνια έχουν περάσει πολύ δύσκολα πράγματα διψάνε για συναυλίες, για περιοδείες, για οτιδήποτε. Επίσης, στην Ελβετία έχουμε πάρα πολύ κοινό, και στη Γερμανία, στην Αγγλία. Δηλαδή υπάρχουνε πολλές πόλεις στην Ευρώπη που ακολουθούν τη μπάντα. Αλλά στα Βαλκάνια έχει ένα συν ακόμα.


- Πάντως στην Αγγλία το περίμενα να πεις ότι έχετε κοινό γιατί η μουσική σας φέρνει λίγο στη φιλοσοφία της Αγγλίας, λίγο στη σκέψη των Βρετανών, λίγο επειδή είναι κοντά στην παράδοση της μουσικής και πάει λέγοντας.


- Αυτό το σέβομαι σαν άποψη αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε τόσο πολύ κοντά μουσικά στη μεριά της Αγγλίας όσο της Αμερικής. Είναι προσωπική άποψη. Απλά έχω παρατηρήσει ότι ενώ δεν έχουμε πάει καν σε Αμερική ή Λατινική Αμερική έχουμε ανθρώπους εκεί πέρα που μας έχουνε πει ότι τα τραγούδια μας τους αρέσουνε πάρα πολύ. Και πιστεύω ότι αν κάναμε μια περιοδεία στην Αμερική θα ήτανε πολύ καλή όπως στην Αγγλία ή την Ευρώπη.


- Το έχετε σκεφτεί ποτέ;


- Εννοείται.


- Να υποθέσω το συζητάτε;


- Δύσκολα τα πράγματα. Αν σκεφτείς τη visa που πρέπει να βγάλεις, τα λεφτά που πρέπει να δώσεις για τα εισιτήρια, να ταξιδέψεις, τα μουσικά όργανα κτλ. Δεν είναι εύκολο μια μπάντα να ξεκινήσει και να πάει εκεί πέρα. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσεις πίσω και να μην έχεις κερδίσει κάτι. Όσο ρομαντικό και να ακούγεται, πρακτικά είναι ανέφικτο.


- Σίγουρα πρέπει να είμαστε και λίγο ρεαλιστές.


- Ακριβώς. Γιατί έχουν περάσει και κάποια χρόνια, και μετά από τέσσερα album, θέλεις τουλάχιστον να έχεις ένα κίνητρο. Για να μπορέσω να πάω σε μια χώρα όπως η Αμερική, θα κοιτάξω πρώτα να έχω «καλύψει» τον κώλο μου. Αν δεν τον έχω καλυμμένο, θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Στην Ευρώπη είναι πιο εύκολο. Στην Ευρώπη μπορείς να πάρεις και ένα βαν, από δω, από την Ελλάδα και να πας. Αλλά για να πας Αμερική είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πρέπει να ξεκινήσεις τουλάχιστον σαν support σε μια μεγάλη μπάντα στην Αμερική και μετά να κάνεις τα βήματά σου. Όπως κάναμε στην Ευρώπη με τους Amorphis.


- Ενδιαφέρον αυτό. Πως πήγε παρεμπιπτόντως;


- Το καλύτερο tour που έχουμε κάνει ποτέ. Ήταν απίστευτη εμπειρία. Και όχι από την άποψη ότι ήταν οι Amorphis και είναι μεγάλη μπάντα και ότι παίζαμε σε πάρα πολύ μεγάλα venues. Aλλά και για το ότι είχαμε 38 lives σε 47 μέρες, δηλαδή ήτανε το πρώτο tour και πολύ δυνατό. Ήταν πολύ δυνατό, ήταν η καλύτερη κίνηση που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής.

- Κάτι είπες για Βαλκάνια, ότι θα σου μείνει αξέχαστη λόγω ενέργειας.


- Ναι, όντως.


- Το έχω παρατηρήσει από πολλές ελληνικές μπάντες να το λένε. Είναι τρελοί, κάνουνε πράγματα, όπως στα Γιάννενα.

- Είναι αυτό που λέγαμε ότι είναι ρε παιδί μου. Ότι είμαστε λαοί οι οποίοι είμαστε γενικότερα κοντά στη νοοτροπία, οπότε καταλαβαίνει πιο εύκολα ο ένας τον άλλο. Είναι επίσης λαοί οι οποίοι λόγω των δυσκολιών τους δεν έχουνε δει πολλές μπάντες τα τελευταία 20 χρόνια. Και τώρα διψάνε. Κάνουνε επίσης πάρα πολύ ωραία φεστιβάλ στα βαλκάνια.


- Και στη μουσική τους έχουνε ανέβει πολύ. Έχουνε μπαντάρες. Θα έρθω στο θέμα. 09/11 στο Savino. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτή την επικειμένη συναυλία. Πρώτη φορά στην Κύπρο;

- Πρώτη φορά στην Κύπρο, ναι. Το περιμένουμε πώς και πώς, το θέλουμε πολύ. Έχουμε καλή διαίσθηση γι’ αυτό το live. Πιστεύουμε θα πάει πάρα πολύ καλά. Εμείς πάνω στο stage θα τα δώσουμε όλα. Αν η ενέργεια και ο κόσμος ενωθούνε σε αυτό το live, πιστεύω ότι θα είναι κάτι αξέχαστο.- Σας το εύχομαι. Ο κόσμος που θα παρευρεθεί τι μπορεί να περιμένει;


- Τα καλύτερα. Ενέργεια, διάθεση. Άμα ξέρουν και τα τραγούδια των Poem - μερικά θα τα ξέρουν - να ενωθούμε μαζί τους και να περάσουμε όλοι μια βραδιά σα να είναι και αυτοί πάνω στο stage. Και θα είναι πραγματικά μια βραδιά για πάρτι, και πιστεύω ότι θα είναι μια βραδιά που θα περάσουμε πάρα μα πάρα πολύ καλά. Θα παίξουμε κομμάτια και από τα 3 άλμπουμ που έχουμε μέχρι στιγμής, και από το “The Great Secret show” και από το “Skein Syndrome“ και από το “Unique”.


- Θα υπάρξει κάποια μπάντα που θα σας ανοίξει;


- Κάτι συζητιέται. Δε γνωρίζω και πάρα πολλά. Μακάρι να γίνει. Θα είναι τιμή μας.

- Παρατήρησα πολλά live στην Αθήνα και μια μικρή περιοδεία για το Unique. Tώρα που έχει προωθηθεί και το άλμπουμ σας, υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί περιοδεία σε όλη την Ελλάδα;

-Ναι, το συζητάμε. Για αργότερα βέβαια. Γιατί τώρα δεύτερη περιοδεία για το Unique, θα γίνει Μάρτιο – Απρίλη λογικά. Συζητάμε για αυτή που θα γίνει στην Κεντρική Ευρώπη, θα είναι δεύτερη περιοδεία προώθησης για το Unique, γιατί όπως είπα και πριν, στην περιοδεία που κάναμε για το Unique δεν ήτανε καλά τα πράγματα από πλευράς management και θέλουμε να δώσουμε άλλη μια ευκαιρία, μην το κάψουμε το άλμπουμ στην Ευρώπη. Μετά από αυτό συζητάμε για κάποια live στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα πρέπει να κάνεις live. Γιατί αν δε παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

- Και ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα των Poem?


- Πέρα από την περιοδεία που σου ανέφερα στην Κεντρική Ευρώπη, το live που είναι να παίξουμε στην Κύπρο, γράφουμε το 4ο άλμπουμ. Είμαστε σε μια περίοδο δημιουργικότητας. Όταν θα ξεκινήσουμε τα full τα live πιστεύω θα είμαστε πάλι σε μια περίοδο που θα τρέχουμε πολύ. Το πρόγραμμα έχει περιοδεία ευρωπαϊκή, live στην Ελλάδα, 4ο album… άμα ξεχνάω κάτι συγχωρέστε με.


- Πότε με το καλό θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ;


- Έχουμε ακόμα μέλλον. Είναι νωρίς. Μάιος.. Λίγο πριν την ευρωπαϊκή κυκλοφορία.


- Θα κυκλοφορήσει;


- Όχι, θα τελειώσουμε τη σύνθεση κάπου εκεί. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, 2-3 μήνες μετά θα πρέπει να κυκλοφορήσει. Λίγο μετά τα μέσα του 2020.


- Σταύρο σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σου, και καλή επιτυχία.


- Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία. Να είσαι καλά φίλε.#interview #band #greekband #rockmusic #metalmusic #musicmagazine #musicpress #aegismagazine #aegismedia #POEMband

© 2018 Aegis Rock | Metal Magazine

  • White YouTube Icon