Search

Ακούσαμε και σχολιάζουμε: RINSE & REPEAT, Abettor (album)

Updated: Mar 4, 2020

*γράφει η Μαρία (Mouv) Κούβαρου

**για αγγλικά πατήστε εδώ


Στις 28 Φεβρουαρίου, οι Abettor κυκλοφόρησαν το πολυαναμενόμενο δισκογραφικό τους ντεμπούτο, με τίτλο Rinse & Repeat. Παρουσίασαν τη δουλειά τους σε ένα ικανοποιητικά γεμάτο Savino Live, μπροστά από ένα ακροατήριο που είχε υψηλές προσδοκίες από το συγκρότημα και σίγουρα δικαιώθηκε. Πριν ξεκινήσω αυτό το άρθρο δεν ήμουν σίγουρη αν θα επικεντρωνόμουν στο album ή στην παρουσίαση, όμως, αφού έχω το Rinse & Repeat να παίζει στο… repeat από την ώρα της κυκλοφορίας του, είναι λες και η απόφαση έχει ληφθεί από μόνη της.

Ορίστε, λοιπόν, τα δικά μου σχόλια για το Rinse and Repeat των Abettor και τα 10 τραγούδια που το απαρτίζουν:


1. Third Hit

2. Stringless

3. Apnea

4. White Line Fever

5. Hunger

6. Flatline

7. Otherworldly

8. Cut and Dried

9. Rinse and Repeat

10. Delicate Species


Η συνολική διάρκεια του album είναι περίπου μια ώρα. Δεν ξέρω αν υπό κανονικές συνθήκες θα μου έπαιρνε περισσότερο χρόνο για να τελειώσω αυτό το άρθρο, αλλά ως προσωπικό μου στοίχημα, πριν ξεκινήσω να πληκτρολογώ την πρώτη μου λέξη πάτησα το play ξανά (όχι ότι χρειαζόμουν δικαιολογία) και αποφάσισα να τελειώσω το γράψιμο πριν οι τελικές αρμονικές του “Delicate Species” διαλυθούν στον αέρα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα κάνω αυτόν τον σχολιασμό σύντομο, περιεκτικό και αυθόρμητο. Βασικά, αυτό που θέλω να κάνω είναι να μοιραστώ μια γενική αίσθηση ως ενημερωμένη ακροατής, αποφεύγοντας κλισέ τεχνικές λεπτομέρειες. Με άλλα λόγια, σκοπεύω να μιλήσω με ιδιότητες παρά με μουσικά είδη (όσο είναι εφικτό, βέβαια).


Έτσι κι αλλιώς, οι ίδιοι οι Abettor έχουν περιγράψει το όραμά τους ως τη «δημιουργία αυθεντικής μουσικής». Και αυτό είναι που κάνουν με το Rinse & Repeat, μετουσιώνοντας τις πολλές και ποικίλες επιρροές τους σε ένα ενιαίο μάγμα που απέχει παρασάγγας από την αδεξιότητα και την έλλειψη συνοχής που συχνά εντοπίζουμε σε άλλα συγκροτήματα που επικαλούνται εύρος επιρροών. Για τη δημιουργία του Rinse & Repeat, οι Abettor συνδυάζουν από alternative rock και metal, μέχρι ηλεκτρονική μουσική και trip-hop. Προσθέτουν στοιχεία μεταμοντέρνου hip-hop και γαρνίρουν πατώντας στέρεα στην progressive αντίληψή τους.


Σίγουρα, κατά τη διάρκεια του album, μπορούμε να εντοπίσουμε σημεία που θυμίζουν μουσικά μεγαθήρια όπως Tool, Portishead, Radiohead ή Deftones (το “Delicate Species”, για παράδειγμα, ακούγεται ιδιαίτερα Defton-ικό στα αυτιά μου) και λοιπά, όμως όλες αυτές οι αναφορές δεν έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό. Συγκεκριμένα, το Rinse & Repeat, αν και αδιαμφισβήτητα μέρος αυτού που αρέσκομαι να περιγράφω ως «μετα-rock» συνεχές, έχει ταυτόχρονα και την ανεξαρτησία του. Είναι το album ενός συγκροτήματος της εποχής του με τη δική του ταυτότητα. Μια ταυτότητα που δημιουργείται μέσα από ωσμωτική αφομοίωση των πολλαπλών αναφορών πέντε μουσικών που, όταν συνδυάζονται ως Αbettor, δημιουργούν μια συμπαγή οντότητα. Αυτή η προσέγγιση, μια απόδειξη από μόνη της ότι η rock μουσική αναπτύσσεται ακόμα και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, είναι αυτό που επιτρέπει σε ένα συγκρότημα από μια μικρή πόλη της Κύπρου να δημιουργήσει έναν δίσκο υψηλών διεθνών προδιαγραφών που θα μπορούσε, ξεπερνώντας τα στενά όρια της μουσικής μας σκηνής, να βάλει τη Λάρνακα στον μουσικό χάρτη.


Από τους πρώτους ήχους του “Third Hit” μέχρι τις τελευταίες νότες του “Delicate Species” αναμένετε να βρείτε προσεκτικά μελετημένες δομές τραγουδιών, χτισμένες με επιδέξια ενορχήστρωση – κάθε όργανο, συμπεριλαμβανομένων των samples, συμβάλλει με σημαντικό τρόπο στη δημιουργία ενός δίσκου που ρέει. Είναι αυταπόδεικτο ότι οι Abettor απαρτίζονται από δεξιοτέχνες μουσικούς του τύπου που συνδυάζει ταλέντο και εκπαίδευση. Η φωνή, αν και μεταφορέας του σημασιολογικού περιεχομένου των στίχων, αναμειγνύεται με το όλο, λες και η χροιά, η έκταση και η άψογη ερμηνεία του Μανώλη είναι για το συγκρότημα εκείνο το επιπλέον όργανο που ολοκληρώνει τη συνταγή.


Αν και με κάθε ακρόαση του δίσκου το βρίσκω όλο και δυσκολότερο να «ταχθώ υπέρ» κάποιου συγκεκριμένου τραγουδιού, θα ονομάσω εδώ μερικά αγαπημένα, έτσι, για τους τύπους. Πρώτο στη λίστα μου (για την ώρα) είναι το “Flatline”, όχι μόνο γιατί γεφυρώνει με εξαίσιο τρόπο τις διάφορες επιρροές, αλλά επειδή, επίσης, φέρνει στο προσκήνιο πιο έντονα τη στιχογραφική ικανότητα του Μανώλη (που είναι, βέβαια εμφανής σε όλο το album). Ακόμα ένα αγαπημένο είναι το “Stringless”, με έμφαση στο δεύτερο μέρος του που χαρακτηρίζεται από μια δυστοπική χρήση sampled ομιλίας πάνω από ένα heavy χαλί, που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι προκαλεί σε ήχο αυτό που το εξώφυλλο του δίσκου προκαλεί σε εικόνα.


Μιλώντας για το εξώφυλλο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εικονογράφηση έγινε από τον Σολομώντα Μουστάκα, ενώ το στήσιμο και η σχεδίαση του album έγινε από τον μπασίστα του συγκροτήματος, Παύλο Παπαδόπουλο. Και αφού ρίχνουμε ονόματα, ας το φτάσουμε μέχρι το τέλος. Η ηχογράφηση, μίξη και παραγωγή του Rinse & Repeat έγινε από τον Ανδρέα Ματθαίου (κιθάρες και samples) στα Hot Soap Studios στη Λάρνακα. Το mastering έκανε ο BariHadjikyriacou. Η σύνθεση, ενορχήστρωση και εκτέλεση όλων των κομματιών είναι δουλειά του συγκροτήματος, ενώ τους στίχους έγραψε ο Μανώλης Μανώλη (φωνή και samples). Τέλος, στο τραγούδι “Cut and Dried” φιλοξενείται ο Νικόλας Μελής στα synths.


Καθώς είμαι ενάντια στις αριθμητικές αξιολογήσεις και στις βαθμολογήσεις, εδώ δεν πρόκειται να βρείτε κανένα αριθμό αστεριών, αλλά μπορείτε εύκολα να κάνετε τους μαθηματικούς υπολογισμούς από αυτά που έχω γράψει πιο πάνω. Και, έτσι, για εκείνο το εξτραδάκι, επιτρέψτε μου να προσθέσω και το γεγονός ότι αυτό το CD έρχεται με βιβλιαράκι πάνω στο οποίο αναγράφονται και όλοι οι στίχοι (Μανώλη, αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, προτείνω να το παρουσιάζεις και ως την πρώτη σου έκδοση ως λογοτέχνης).


Συνολικά, από την αρχή μέχρι το τέλος, από το περιτύλιγμα μέχρι τον πυρήνα, από την εικόνα μέχρι τον ήχο, ο δίσκος χαρακτηρίζεται από ποιότητα και αποτελεί απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση στην αυθεντικότητα είναι καλύτερο να μαγειρεύονται αργά. Περιμέναμε τον πρώτο δίσκο των Abettor για αρκετό καιρό (το EP τους κυκλοφόρησε το 2016!) και ήταν μια αναμονή που άξιζε, καθώς το αποτέλεσμα φωνάζει ωριμότητα. Μια ωριμότητα που σίγουρα δεν θέλουμε να ξεπλύνουμε (rinse), αλλά θέλουμε να απολαμβάνουμε στο repeat!


Υ.Γ.: Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι, είμαι μέσα στην προθεσμία μου, με το “Rinse and repeat” (9ο τραγούδι) να έχει μόλις τελειώσει. Που σημαίνει ότι έχω αρκετό χρόνο για μερικές τελικές προσθήκες. Ξεκινώ. Οι Abettor είναι οι:


Μανώλης Μανώλη (φωνητικά/samples)

Ανδρέας Ματθαίου (κιθάρες/samples)

Ευριπίδης Καραολής (κιθάρες)

Παύλος Παπαδόπουλος (μπάσο)

Julien Κουκκίδης (ντραμς/κρουστά)


Περισσότερα για το συγκρότημα στο Facebook, Instagram και bandcamp.


#rockmusic #albumreview #newalbum #rinseandrepeat #abettor #alternative #progressive #metal #triphop#hiphop #aegisrockandmetal #magazine #online #cyprus #mariakouvarou #review

© 2018 Aegis Rock | Metal Magazine

  • White YouTube Icon